Любо Пенев иска кампания срещу съдиите след 1:1

Вратарят Михайлов обективен и позитивен, голмайсторът Манолев си прави самокритика.

27.03.2013 | 13:14
Любо Пенев иска кампания срещу съдиите след 1:1

С традиционни обвинения към съдийството Любо Пенев даде негативна окраска на боево равенство в Копенхаген. Националният селекционер акцентира върху дузпа от турския рефер Айдънус за 1:1, отприщвайки безполезен дебат дали Корнелиус е повел топката с „дълго рамо” преди лека интервенция на Илия Миланов.

Заради спорната ситуация Пенев приравни футболния с хандбалния отбор на Дания и претендира за „незаслужен” жълт картон на Георги Миланов, който елиминира талантливия халф от следващия мач в Италия на 6 септември. Треньорът призова българските медии да разтръбят и Европа да прочете, че „срещаме съдийски тройки, които меко казано са пристрастни”.

С кампанията Любо дава пример на своите възпитаници да дискутират независещи от тях решения, вместо да се концентрират върху собствените плюсове и минуси. Неколцина веднага повториха неговия израз „цирк” относно дузпата, реализирана от Агер в 63-ата минута.

В контраст с този тон са Станислав Манолев и Николай Михайлов. Завършилият перфектна контра в 51-ата минута флангови играч отказа да дъвче съдийството, определи резултата като справедлив и дори си направи самокритика: „Съжалявам, че нямам игрова практика (във Фулъм) и не се представих по-добре. Играх на средно ниво”.

Вратарят обективно заяви: „Първото полувреме изцяло за тях, второто ние играхме доста по-добре, така че радостно е, че взехме изключително важна точка на чужд терен. Един добър мач за националния отбор. За мен чиста дузпа, човекът е с гръб, повежда си с лявата ръка, оттам се завърта и вече има дузпа, щом съдията не е свирил фаул за нас. Но това е нормално, ние сме България, не можем да претендираме. Съдията е свирил, няма никакви проблеми. Искам да благодаря на феновете за подкрепата и на журналистите за позитивното отношение през последните мачове, естествено и с наша заслуга, но по друг начин е настроението в отбора, когато са позитивни към нас.”

Михайлов спаси една 100-процентова ситуация и реагира стабилно на датската канонада от високи топки, вдъхвайки увереност на бранителите. Въпреки това не изтъкна своите изяви: „Всички момчета се представиха добре. Първото полувреме играхме под възможностите си, с лека уплаха, бековете с халфовете не се разбираха. Доста офанзивно се държаха датчаните, а ние не можехме да отреагираме бързо, ритахме някакви дълги топки, които не са присъщи за нас. Радвам се, че не допуснахме гол и през второто започнахме много добре, след наставленията на Любо Пенев и събуждането в съблекалнята по съвсем друг начин изгреждахме”.

Домакините се изумиха от изблика на Пенев: „Преди дни си бях обещал да не коментирам съдиите, но няма как да ги подмина. По принцип Дания има много силен хандбал, но аз не знаех, че трябва да дойда с нашия национален отбор по хандбал. Спиране и повеждане с ръка – това не е футболен прийом и съдиите приложиха друг критерий. Отново ощетени и ограбени от съдийска тройка! И спирам да се занимавам с този съдийски цирк. Дания водеше играта през целия мач, ние малко плахо и предпазливо подходихме първото полувреме, нещата през второто полувреме се коригираха и веднага имаше резултат. Имахме по-чисти положения, въпреки териториалното превъзходство. Можехме да си тръгнем и с трите точки, но когато съдия реши да те пореже, няма спасение. Не съм доволен, защото заслужавахме повече. Аз съм максималист, а отново ни попречиха да спечелим три точки. Не съм афектиран, а по-скоро разочарован, че отново съдийската бригада иска да е център на внимание и тя да решава изхода от мача. Това ме дразни. Сметки не правя. Ситуацията в групата е същата, не се е променила особено. Оставаме в играта, нищо не е решено, има още мачове и трябва да продължаваме със същото поведение, настройка и концентрация”.

Мортен Олсен съжали, че отборът му пропуснал отлични голови положения през първата част, а след почивката в играта настъпила бъркотия. „Трябва да признаем, че не бяхме достатъчно добри”, обобщиха капитанът Агер и колегата му в отбрана Якобсен.

България изостава с 3 точки от Италия, води с 2 пред Чехия и 4 пред Дания, но конкурентите са изиграли с мач по-малко. Скуадра адзура записа втора благородна победа 2:0 над Малта, този път като гост. Чезаре Прандели започна с шестима от „Ювентус” и петима от „Милан”. Балотели вкара в 8-ата минута от дузпа и в 45-ата, а в 16-ата Буфон спаси изстрел от бялата точка на Мифсуд. Вратарят изравни Паоло Малдини по мачове за националния тим (126) и изрази амиция да задмине рекордьора Фабио Канаваро (136). Чехите спечелиха с 3:0 в Армения, но това не компенсира 0:3 от Дания, защото им предстоят две срещи с Италия.

Група В/ Дания – България 1:1 (Агер 63-дузпа; Манолев 51), Малта – Италия 0:2 (Балотели 8-дузпа и 45; проп. дузпа Мифсуд-М 16), Армения – Чехия 0:3 (Видра 47 и 81, Коларж 90+4).

Класиране: 1. Италия - 13 точки (4-1-0, 12:4), 2. България – 10 (2-4-0, 11:4), 3. Чехия - 8 (2-2-1, 6:4), 4. Дания – 6 (1-3-1, 6:5), 5. Армения – 3 (1-0-3, 2:7), 6. Малта – 0 (0-0-5, 1:14).

Оставащи мачове: 7 юни Армения – Малта, Чехия – Италия, 11 юни Дания – Армения, 6 септември Италия – България, Чехия – Армения, Марта – Дания, 10 септември Малта – България, Италия – Чехия, Армения – Дания, 11 октомври Армения – България, Дания – Италия, Малта – Чехия, 15 октомври България – Чехия, Дания – Малта, Италия – Армения.