Треньорът на Федерер предвижда скок на Григор

Опитният Пол Анакон откроява Раонич, Димитров и Харисън над останалите млади таланти.

19.03.2013 | 16:11
Треньорът на Федерер предвижда скок на Григор

Григор Димитров е сред тримата най-силни млади тенисисти, които са способни да пробият в челните 10-20 позиции на световната ранглиста тази или идната година. Оценката идва от треньора на великия Роджър Федерер - Пол Анакон.

Навършващият 50 на 20 март американец наставлява швейцареца от август 2010, а преди това работи 7 години с Пийт Сампрас и 4 с Тим Хенман до финала на кариерите им (съответно 2002, 2007).

Анакон даде интервю в края на турнира „Мастърс” в Индиан Уелс и отговори кои младежи могат да осъществят скок в топ 10 или 20 през настоящия или следващия сезон. „Има доста млади таланти. Въпреки че сега отнема повече време да се добереш до върха, момчета като Раонич, Димитров и Райън Харисън имат много ярко бъдеще. Има и други, но аз мисля, че играта на тези момчета е страхотна.”

Сравнявайки развитието на тениса в последните 2-3 десетилетия, Анакон отчита, че конкуренцията става все по-жестока главно заради физическия аспект: „Както и в останалите спортове, атлетите са по-едри, по-силни и става все по-трудно”.

Специалистът, достигал като играч №12 соло и №3 на двойки през 80-те, помогна на Федерер да спечели седмия си трофей на Уимбълдън през 2012 и да постави рекорд по брой седмици като №1 в световната ранглиста. Сега в Индиан Уелс Роджър отпадна на четвъртфинал от завърналия се след 7-месечно отсъствие поради контузия Рафаел Надал, който пък спечели финала срещу аржентинеца Хуан Мартин Дел Потро.

С мотив, че трябва да дозират подготовката си за сезона на червени кортове, Надал и Федерер отказаха участие на започващия утре втори за годината турнир от сериите „Мастърс” – Sony Open в Маями.

Григор Димитров като актуален №32 в света отново е поставен в схемата и ще започне от втория кръг, но пак ще има високо препятствие за третия. В Калифорния хасковлията отстъпи пред №1 Новак Джокович, а сега може да срещне №3 Анди Мъри.

До мач срещу шотландеца – повторение на финала от Бризбейн през януари – ще се стигне, ако Гришо отстрани победителя между канадеца Джеси Ливайн (№97) и италианеца Симоне Болели (№76), а Мъри се справи с Бърнард Томич (Австралия) или квалификант.

През 2012 във Флорида Димитров достигна четвърти кръг и сега трябва да го повтори, за да защити спечелените 90 точки за ранглистата. Мъри от своя страна преследва минимум финал, след като миналата година загуби мача за титлата от Джокович.

Записалата пет поредни отпадания в първи кръгове Цветана Пиронкова започва в Маями срещу дългокраката словачка Даниела Хантухова, а оттам трасето се пресича с това на световната №7 Сара Ерани (Италия).