Райконен изненада фаворитите в Австралия

Пилотът на Lotus спечели с хладнокръвно каране и едно спиране в бокса по-малко.

17.03.2013 | 20:46
Райконен изненада фаворитите в Австралия

Кими Райконен изненадващо спечели първия старт за сезона връв "Формула 1", въпреки че потегли от седма позиция на старта в Австралия. Финландският пилот на "Лотус" изпревари с цели 12 секунди Фернандо Алонсо и стартиралия от полпозишън Себастиан Фетел. Колата на Кими успя да поддържа по-високо темпо от тези на преките му конкуренти, като дори измина 58-те обиколки в Мелбърн само с два комплекта гуми. Алонсо и Фетел бяха принудени да влязат в бокса по три пъти.

След състезанието Райконен бе запитан дали Lotus ще успее да поддържа темпото на по-големите отбори. "Сигурен съм, че имаме подходящите хора и инструменти, но парите са изключително важни. Със сигурност не разполагаме с бюджетите на Ferrari, Red Bull или Mercedes, но през миналата година показахме, че можем да се справим доста добре и с наличното". През 2012 Райконен се завърна във Формула 1 след двугодишна "почивка" в Световния рали шампионат и успя да спечели само едно състезание - това в Абу Даби.

След края на Гран при на Австралия Фернандо Алонсо изрази оптимизъм за предстоящия сезон, но призна, че се е почувствал "малко тъжно", изпускайки първото място. Той поздрави Райконен за победата, но намекна, че е "притеснително" как шасито на Lotus е успяло да съхрани гумите толкова дълго.

Фетел е фаворит за спечелването на титлата и през тази година, но успехът му може да бъде поставен под въпрос дори от забравените през 2012 Дженсън Бътън и Люис Хамилтън (Mercedes).

Коментар за първия старт за сезона четете в autoonair.bg.