БФС уважи „Литекс” срещу рефер и тарана на „Левски”

Жалба на „оранжевите” докара тежка санкция за Ахмед Ахмед и 1 мач за Базил де Карвальо.

14.03.2013 | 23:52
БФС уважи „Литекс” срещу рефер и тарана на „Левски”

Българският футболен съюз наказа рефера Ахмед Ахмед и тарана на „Левски” Базил де Карвальо по жалба на „Литекс”. „Оранжевите” обвиниха съдийството за поражение с 0:1 на „Георги Аспарухов” в първи четвъртфинал за Купа България.

Съдийската комисия уважи претенцията срещу Ахмед, който в добавеното време сътвори 2-минутен хаос като не призна гол на гостите (заради фаул в атака), сетне го присъди, а накрая отмени. За незадоволително представяне, ниска оценка и отчитайки предно наказание на Ахмед от есента, СК спира правата му до края на сезона с намерение да не го пуска в „А“ група за 2013-2014.

Другата претенция на „Литекс” касае подминат червен картон на Карвальо за ритник без топка срещу Илия Миланов в 32-ата минута (10 след гола на Родригес). Дисциплинарната комисия въз основа на експертен доклад от СК замени жълтия картон на тарана със санкция за червен - 1 мач (домакинския срещу Монтана от 18-ия кръг, на 17 март от 18:00 ч).

„Левски” защити Ахмед – свирнал за фаул преди изстрела в мрежата и правилно, защото записът показва такъв на Цветков срещу Карвальо (кадри в галерия). „Сините” претендират, че те са ощетени, защото асистентът Георги Ковачев направил три поредни грешки в полза на „Литекс” покрай отменения гол. Не маркира очевидна засада при атаката, сигнализира за нарушение срещу докосналия топката с ръка Георги Миланов, а при центрирането от фаул за отменения гол пак пропуска засада.

За да няма сърдити, СК прие и тези доводи. Наказва Ковачев за 15 мача, защото „в три ключови ситуации не взема адекватни решения и не подпомага активно главния съдия”.

АВАНСОВО. Преди да гледа видео, шефът на реферите Никола Джугански изрази недоумение защо е отменено попадението и изтъкна, че по тази причина напуснал трибуните преди края. Този анонс го ангажира, дори после да е видял фаула срещу Карвальо. Ахмед опита да се измъкне, че не е признавал гола, но играчи от двата отбора (Везалов, Бодуров) разкриха как отсъдил попадение и после го отменил.

РЕЦИДИВ. Ахмед отнася второ наказание за поредни свои визити на стадион „Георги Аспарухов”. На 10 ноември в 12-ия шампионатен кръг вратарят на „Левски” Пламен Илиев подритна паднал играч на „Ботев” (Враца) в отговор на остро влизане. Заради спестени картони реферът „изгоря” за 5 наряда (три кръга и два осминафинала) до края на годината, а ДК по видеозапис санкционира Илиев за два мача и Николай Маринов за един.

КАЗАНА ДУМА. Треньорът на „Литекс” Христо Стоичков нарече действията на Ахмед непростима подигравка, сравнима с тази на французина Жоел Киню от полуфинала с Италия в САЩ 1994. Директорът Величко Дихонов отсече, че такъв гол се отменя само по селата, когато те погнат за бой. Техническият секретар в клуба Орландо Морера, кубинец с две висши от Велико Търново и Софийския университет, говори за лоша реклама на българския футбол. Съгледвачи на „Ювентус”, „Сампдория”, „Палермо”, „Лацио”, „Хамбургер” и вицепрезидентът на „Динамо” (Загреб) му споделили, че са изумени от съдийството.

ИЛЮСТРАЦИЯ. Скандалът показва защо изчезва доверието на публиката към фактори и участници в нашия футбол. Излиза, че никой не е в час: реферите, защото грешки има и на най-високо ниво, но двойна отмяна показва несигурност в отсъждането или податливост на странични фактори; отборите, понеже първосигнално хулят и насаждат отблъскващи изводи; Съдийската комисия, която в унисон с медийния крясък издава авансови или неубедителни присъди; ръководството на БФС, което управлява процеса и се оправдава с изпълнителите.