Григор поднесе експресен обрат на световния №1

С куриозни 4 двойни грешки в един гейм нашият изпусна първи сет от 5:2 и отстъпи за 67 минути.

13.03.2013 | 04:29
Григор поднесе експресен обрат на световния №1

Григор Димитров загуби бързо и разочароващо от Новак Джокович с 6:7 (4-7), 1:6 в третия кръг на турнира от сериите „Мастърс” в Индиан Уелс. Балканско дерби изобщо не стана, защото всичко се изчерпа със слаб старт на сърбина и тежък срив на българина за експресните 67 минути.

Най-ясен показател за качеството е фактът, че 48 от общо 111 точки в мача дойдоха от непредизвикани грешки в разиграванията. Димитров направи 26. Джокович допусна 19 в първия сет и само 3 във втория, когато не срещна съпротива.

Гришо започна добре и поведе с 5:2, но сервирайки за сета при 5:3 направи куриозните 4 двойни грешки и Ноле върна пробива без игра. Оттам световният №1 спря да подарява точки, а в тайбрека нашият изостана с 0-5 от нова двойна грешка и два изстрела в аут.

Най-впечатляващата ситуация дойде при 2-6 и отсъден аут от начален удар на хасковлията. Ястребовото око показа топка вътре и съдията нареди пребиване на първия сервис, но изненадващо Джокович настоя точката да бъде отсъдена като ас за Димитров. Спортсменският жест беше аплодиран от Григор и всички по трибуните, а коментаторите на Sky Sports го лансираха за феърплей на годината.

В крайна сметка сърбинът взе тайбрека със 7-4. Вторият сет приключи само за 22 минути, след като Димитров изтърва сервис гейм за 0:2 и видимо се отчая. Само от свои грешки той допусна нов пробив за 1:5 и изобщо не влезе в разиграване за 1:6.

Джокович заяви: „Започнах неочаквано зле. Григор сервираше добре, аз направих лош гейм и изостанах с 2:5. Не сторих много, той ме върна в сета с 4 двойни грешки. Опитах да заиграя стабилно, да изчакам своя момент. Така спечелих тайбрека и се справих добре във втория сет.”

Статистиката показа, че основната разлика е в спечелените точки на втори сервис – 30% за Григор (6 от 20) срещу 61% (11 от 18), а 6-3 двойни грешки се уравновесяват с 5-1 аса.

Джокович записа 15-а победа от началото на годината и общо 20-а поредна. Последната му загуба беше на 31 октомври 2012 на турнира от сериите „Мастърс” в Париж – от Сам Куери. Именно срещу американеца ще играе сега в четвъртия кръг.

„Нямам добри спомени от онзи мач - заяви Новак. - Спечелих първите 7-8 гейма и загубих концентрация, може би защото тогава мислите ми бяха ангажирани с някои семейни въпроси. После не успях да се върна в мача, защото той сервираше много силно.”