Бербатов раздели 3-5 място за трансфер на сезона в Англия

Авторитетна анкета класира Митко наравно с Касорла от „Арсенал” и Н’Зонзи от „Стоук”.

12.03.2013 | 14:24
Бербатов раздели 3-5 място за трансфер на сезона в Англия

Мениджърите на 20-те отбора във Висшата лига класираха Димитър Бербатов на трето-пето място за най-добра придобивка на сезона. Звездата на „Фулъм” събра 6% от гласовете, колкото Санти Касорла от „Арсенал” и Стивън Н’Зонзи от „Стоук”.

С 47% трансфер на годината е испанският голмайстор на „Суонзи” Мичу. 27-годишният халф/нападател беше взет от „Райо Валекано” срещу скромните 2,2 милиона паунда и досега вкара общо 19 попадения, вкл. 15 в 27 шампионатни мача.

Втори с 35% е Робин ван Перси, когото „Манчестър Юнайтед” купи от „Арсенал” за £24 млн. Дотук холандецът се отплати с 19 гола и 12 асистенции във Висшата лига за лидерска позиция с 12 точки преднина.

Бербатов смени „Юнайтед” с „Фулъм” в последния ден на летния трансферен прозорец срещу 5 милиона паунда. Митко оправдава статута си на звезда в отбора с 10 гола и 4 асистенции в 23 шампионатни срещи.

Плеймекърът и испански национал Санти Касорла моментално стана водеща фигура в „Арсенал” след трансфера за £16 милиона от „Малага”. Игра във всеки от 28-те мача на лондонския тим във Висшата лига, записа 11 попадения и изработи още 8.

Стивън Н’Зонзи не попада често под прожекторите поради поста дефанзивен халф, но е високо ценен от специалистите. 24-годишният французин от конгоански произход смени изпадналия „Блекбърн” със „Стоук” срещу £3 милиона и е титуляр в абсолютно всички шампионатни мачове.

Анкетата, проведена от Асоциацията на мениджърите в английската лига по поръчка на спонсора Barclays, включва редица други въпроси. За най-добър млад играч печели крилото на „Ливърпул” Рахим Стърлинг с 52%, пред 24-годишния капитан на „Саутхемптън” Адам Лалана (18%), бразилеца от „Челси” Оскар (12%), четвърто-шесто място с по 6% за Стивън Н’Зонзи, левия бек на „Суонзи” Бен Дейвис и защитника от „Тотнъм” Стивън Колкър.

В ценната категория за най-впечатляващ мениджър на сезона 46% от колегите определят като №1 датчанина Михаел Лаудруп от „Суонзи”. 35% открояват и атакуващия игрови стил на отбора.

В дебютния си сезон на Острова Лаудруп изведе „Суонзи” до триумф в третия турнир – Купата на Лигата (5:0 във финала срещу 4-дивизионния Брадфорд), което носи на уелския тим участие в квалификациите за Лига Европа.

Съотборникът на Христо Стоичков от прочутия „Дрийм тим” на „Барселона” преди дни продължи с година договора си със „Суонзи” до юни 2015. Това обаче не спира спекулациите, че това лято може да поеме „Реал” (Мадрид), „Челси” или „Арсенал”.

В техническите въпроси, по отношение на игровата система 58% от мениджърите във Висшата лига смятат за ключови гъвкавите формации (например, преливащата между 4-3-3 и 4-5-1), докато твърдата 4-4-2 получава само 12%.

Показателни са и отговорите за най-важните качества на играчите. 53% поставят на първо място тактическата грамотност, по 47% - психологическата стабилност и увереност, а на заден план остава физиката.