ЦСКА сменя втори треньор за два месеца, дава 75 дни на новия

Разжалваха Генерала, гласят БГ-Моуриньо да води отбора от мач за купата в сряда до края на сезона.

11.03.2013 | 20:24
ЦСКА сменя втори треньор за два месеца, дава 75 дни на новия

Треньорската въртележка в ЦСКА се движи все по-бързо. Собствениците от „Титан” уволниха втори специалист в разстояние на два месеца и ще назначат следващия за срок от 75 дни - до последния ден на футболното първенство 25 май.

Миодраг Йешич, който през януари замести изгонения Стойчо Младенов, освобождава поста след само два официални мача. В първия загуби 0:2 от „Литекс”, а вчера победи „Черноморец” със същия резултат. Решението на клубната управа за „разжалване” на сърбина с прякор Генерала е единодушно, заради лоши отношения с играчите и съответно неприемливо състояние на отбора.

Единият от изпълнителните директори (Венци Живков) обеща изборът да стане факт утре. Другият (Георги Илиев) изпреварващо обяви Милен Радуканов, който вече има едно уволнение от ЦСКА през октомври 2011.

Новоприетият в „червената” управа Емил Костадинов отказа да назове име, но гарантира, че лично преговаря и новият треньор ще води отбора в сряда. Тогава са първите четвъртфинални срещи за Купа България (от 15:30 Локомотив/Сф – ЦСКА и Миньор – Славия, 17:30 Берое – Пирин/ГД, от 18:00 Левски – Литекс при закрити врата заради ексцесии с участие на синята агитка в Пловдив).

Радуканов е известен като Българския Моуриньо, защото започна работа в ЦСКА през 2010 като преводач на румънеца Йоан Андоне, беше помощник в три скоропостижни щаба и от октомври същата година стана старши. Спечели купата и суперкупата, но записа безславно отпадане от румънския „Стяуа”. Беше освободен и веднага пое „Ботев” (Пловдив), но там не успя да защити ангажиращия прякор и сдаде поста след 5 месеца (март 2012).

Йешич беше привикан на „Българска армия” от заседавалите шефове и бързо напусна стадиона с думите, че има нова среща утре в 10 ч. Живков обясни, че сърбинът е информиран за единодушното мнение на надзорния и управителния съвет и трябва да даде отговор дали приема предложението за раздяла. В договора му нямало неустойки, каквито Младенов и друг експресно уволнен - Павел Дочев, си търсят по съдебен ред.

Според Живков има 2-3 варианта за нов треньор. Георги Илиев – Майкъла заяви, че неговият фаворит е ангажиран (вероятно визирайки Христо Стоичков с Литекс) и в сегашната ситуация най-подходящ бил Радуканов. 40-годишният видинчанин щял да получи шанс за 4 месеца (всъщност 75 дни) с възможност за постоянен договор при добро представяне.

Многократно освобождаван и връщан като шеф в ЦСКА, Емил Костадинов ще трябва да замрази участието си в Изпълкома на БФС, за да няма конфликт на интереси. Според него Йешич изобщо не трябвало да бъде назначаван, но най-важното за ЦСКА е да се направи базата и да има дългосрочна визия за развитие. Костадинов обяви, че поема спортно-техническата дейност, но Аспарух Никодимов ще остане директор с този ресор.

Президентът на клуба Димитър Пенев, който понесе две треньорски уволнения от „Титан” (работи след Радуканов четири месеца до пролетта на 2012), обобщи: „Ако върнем времената, имало е и по-бързи освобождавания от Йешич, старото поколение треньори - не моето, предишното. Когато надзорният и управителният съвет имат единомислие, автоматично се променят нещата. Дай Боже, треньорът, който идва, да го уважаваме и да работи спокойно. Ще обърнем внимание и на играчите, защото някои от тях трябва да разберат в кой клуб са дошли, без значение от имената”. Пенев явно визира закана на Йешич да изгони двама-трима играчи, които се изживяват като фактори и досега са сменили 10-11 треньори в ЦСКА.