Димитров и Джокович влизат уверени в балканското дерби

Световният №1 твърди, че е в перфектно психологическо и игрово състояние въпреки загубен сет.

11.03.2013 | 10:57
Димитров и Джокович влизат уверени в балканското дерби

Григор Димитров и Новак Джокович спечелиха първите си мачове на турнира от сериите „Мастърс” в Индиан Уелс и стигнаха до директен сблъсък в третия кръг. Балканското дерби на калифорнийска земя ще е в нощта на вторник срещу сряда.

Нашият тенисист демонстрира увереност с играта си за 6:4, 6:4 над австралиеца Матю Ебдън, а световният №1 – с изявленията, след като загуби един сет от италианеца Фабио Фонини 6:0, 5:7, 6:2.

Срещу миналия през квалификации №113 в света Димитров даде само 8 точки при свой сервис (спечели 26/29 първи и 15/20 втори). Взе едва 6 точки от първия начален удар на австралиеца, но и не се наложи да прави повече, защото осъществи по един пробив в началото на всеки сет. Единственият проблем беше в края на първия, когато трябваше да отрази три точки за пробив и го стори категорично.

Джокович спечели експресно 10 от първите 11 гейма срещу №36 Фонини и явно се разконцентрира за обрат във втория сет, преди да наложи класата си в третия. След 14-ата си победа от 14 мача през 2013 сърбинът не показа капка притеснение.

„Психологически съм подготвен, много уверен и всичко в играта ми функционира – заяви Ноле. - Направих един много лош гейм и позволих на противника да се върне в мача, но изобщо не съм притеснен. Понякога допускам малки сривове, специално в първите кръгове, когато опитвам да се нагодя към условията, а между предния турнир в Дубай и този има известна разлика. Настилката тук подхожда на обичащия по-бавни кортове Фонини и той ме накара да се потрудя, да заработвам точките си. В крайна сметка сторих каквото беше нужно. Победата е налице и се чувствам добре.”

25-годишният сърбин заяви и преди мача, че с титлите от Australian Open и Дубай се чувства досущ като през най-успешната си досега 2011 година. Тогава спечели първите 7 турнира, общо 10 (вкл. три от Големия шлем) и 70 победи от 76 мача.

Новак признава, че харесва настилката в Индиан Уелс, където триумфира през 2008 и 2011. Върху подобен хардкорт на турнир „Мастърс” в Шанхай през 2012 той спечели единствената си среща с Григор (6:3, 6:2).

С днешната победа Димитров спечели 45 точки (плюс $26 000), защитавайки 25 за ранглистата от участието си в Индиан Уелс 2012 (победа над хърватина Иван Додиг в първи кръг и загуба от испанеца Давид Ферер). За да остане №31 или да се изкачи по-високо обаче трябва да победи Джокович.

Григор участва и на двойки – заедно с датчанина Фредерик Нилсен спечелиха в първия кръг срещу дует №6 в схемата Куреши (Пакистан) и Рожер (Холандия), тази нощ излизат срещу Додиг и бразилеца Мело. Първата ни ракета при дамите Цветана Пиронкова ще загуби 50-ата си позиция в ранглистата, след като отпадна на старта (както и през 2012) и е в серия от пет поредни елиминации в първи кръг.