Йол шокиращо обяви Бербатов за по-бърз от 90% в Англия

„Димитър просто е по-различен, играе както вие или аз бихме играли в парка”, твърди треньорът.

08.03.2013 | 23:49
Йол шокиращо обяви Бербатов за по-бърз от 90% в Англия

Мартин Йол сензационно заяви, че Димитър Бербатов има повече скорост в краката от 90% от играчите във Висшата лига. Специалисти и медии в Англия винаги описват българина като муден, бавен гений. Самият сър Алекс Фъргюсън обясни изпадането на Митко от „Манчестър Юнайтед” с наложителна промяна към по-бърз и директен футбол. Холандският треньор на „Фулъм” обаче е коренно различно мнение.

„Когато хората хвалят изявите на Робин ван Перси в Манчестър Юнайтед, те говорят за играч, който върви по стъпките на Бербатов, защото Димитър беше водещ голмайстор там – заяви Йол пред авторитетния сайт Goal. – Аз не обичам да сравнявам играчи, но Бербатов беше много важен за Юнайтед. Ван Перси е в своя пик, в невероятна форма на добра възраст. Димитър, на 32, е малко по-стар, но аз чувствам, че той е също толкова важен за нас. Когато го гледате на тренировка и понякога в мачове, той е по-бърз, отколкото си мислите. Той е по-бърз от 90 процента от останалите играчи във Висшата лига. Но той е малко различен – играе както вие или аз бихме играли в парка. Изглежда толкова отпуснат, но е толкова надарен, че всичко изглежда лесно за него.”

Бербатов използва свободния от мач уикенд, за да се прибере в София и вкара 4 гола за 11:4 срещу селекция на Любо Пенев в игра на малки вратички върху изкуствен терен зад Минно-геоложкия университет. В неговия тим бяха бивши съотборници от ЦСКА, с които редовно рита през ваканциите – Тошко Кючуков, Сашо Томаш и Косьо Мирчев плюс Борислав Георгиев-Бобъра и двамата синове на Стойчо Младенов. Отсреща имаше доста по-възрастен състав - Пенев, помощниците му в националния отбор Ради Здравков, Йордан Йорданов-Жан и Давид Родригес заедно с Адалберт и Мартин Зафирови, Владо Манчев, Методи Деянов и Георги Йорданов-Ламята.

Мирчев наниза 5 от головете, а Пенев направи загубата по-прилична с чифт попадения. Мачът протече в коректен дух като особено предпазван от единоборства беше Бербатов, защото евентуална контузия би му докарала наказание във „Фулъм”. Срещата породи нови предположения за евентуално завръщане на Митко в националния тим, но според приближени той няма намерение да ревизира отказаната покана от миналата есен.

Следващият мач на Бербатов е на 17 март от 17:00 като гост на „Тотнъм”. Предния кръг той вкара дузпа в Съндърланд, но отнесе критики заради пропуск сам срещу вратаря преди контра на домакините за 2:2. Двубоят на „Фулъм” за този уикенд беше отложен, защото съперникът „Челси” гостува на „Манчестър Юнайтед” в Купата на Англия.

Двата отбора тежка категория играят четвъртфинал (неделя, 18:30) след загуби в евротурнирите. Фатална беше тази на „Червените дяволи” с 1:2 от „Реал” (Мадрид) в осминафинал на Шампионска лига, докато „Сините” имат реванш след 0:1 от „Стяуа” в Лига Европа.

„Юнайтед” опитват да изплуват от негативни настроения, в които сами се вкараха с реакции срещу турския рефер Чакър. Червен картон за Нани преди 12-минутен обрат в полза на „Реал” и тактически избор Уелбек титуляр вместо Рууни три дни пълнят медиите с безполезни дебати и спекулации. Мълчалият до днес сър Алекс разкри, че предварително споделил с щаба си опасения от Чакър и отборът за трети път отпада заради съдия, но единствен изход е изчистване на съзнанието.

В подобен стил мениджърът на „Челси” Рафа Бенитес обясни резултата в Букурещ с пресилена дузпа, иначе неговите пропуснали 3-4 положения и Петер Чех нямал никаква работа. Вратарят опита да прехвърли напрежението върху „Юнайтед” като ги обяви за фаворит, въпреки че именно „Челси” е актуален носител на ФА Къп. От своя страна Сър Алекс хитро жегна Бенитес с думите, че не иска да рита паднал човек.

Първите четвъртфинали са в събота, от 14:45 „Евертън” - „Уигън” и от 19:30 „Манчестър Сити” срещу опашкаря от Чемпиъншип „Барнзли”. Със сигурност ще има полуфиналист от 2-ра дивизия, между „Милуол” и „Блекбърн” (неделя, 16:00). От шест мача във Висшата лига този уикенд централен е „Ливърпул” - „Тотнъм” (неделя, 18:00). „Червените” увеличиха заплатата на звездата Луис Суарес от 80 000 на 120 000 паунда седмично, а „Шпорите” с летящия Гарет Бейл мачкат наред (3:0 над Интер в Лига Европа).