Жребий изпрати Димитров на пътя на Новак Джокович

Световният №1 има една победа над Гришо, позира с актьора Брус Уилис на корта в Индиан Уелс.

06.03.2013 | 09:26
Жребий изпрати Димитров на пътя на Новак Джокович

Григор Димитров изтегли тежък жребий на първия за годината турнир от сериите „Мастърс” – в Индиан Уелс, щата Калифорния (7-17 март). Като поставен под №31 в схемата нашият тенисист се включва от втория кръг и ще има преодолим съперник (руснака Андрей Кузнецов или квалификант), но за третия трасето се пресича със световния №1 Новак Джокович.

Гришо се изкачи до №31 в ранглистата без игра в последните две седмици. В резултат постигна целта да влезе сред поставените 32-ма в големи турнири, което на теория носи по-лек жребий, но от първия си такъв статут не получава изгода.

С евентуален успех във втория кръг Димитров ще защити 25 точки от участието си в Индиан Уелс 2012, когато срази хърватина Иван Додиг в първия кръг и загуби от Давид Ферер. Ако не победи Джокович обаче, няма да прибави никакви точки за ранглистата и ще загуби няколко позиции.

Григор се е срещал веднъж с 25-годишния сърбин - също в турнир „Мастърс” на хардкорт, но в Шанхай през 2012, и загуби 3:6, 2:6.

Световният №1 е безмилостен тази година, с 13 победи и два спечелени турнира. Миналия уикенд Ноле триумфира в Дубай (за 4-ти път от 5 участия), след като през януари защити титлата си на Australian Open.

Резонно Джокович е фаворит за трофея в Индиан Уелс, където през 2011 триумфира във финал срещу Рафаел Надал, а през 2012 отпадна на полуфинал от американеца Джон Иснър. Снощи сърбинът загря тематично за битките като се снима на корта с актьора от екшъна „Умирай трудно” Брус Уилис.

Ноле може да е доволен от жребия, който пресича пътя на Роджър Федерер и завърналия се след контузия Рафа Надал на етап четвъртфинал. В четвъртината на Джокович е №8 Цонга, а на полуфинал може да срещне №3 Анди Мъри.

При дамите Цветана Пиронкова, която слезе до №50 в света след 4 поредни отпадания в първи кръг (Откритото първенство на Австралия, турнирите в Париж, Доха и Дубай), започва срещу американката Кристина Макхейл (№48). 25-годишната пловдивчанка се е изправяла срещу 20-годишната Макхейл веднъж – през 2011, загуба с 5:7, 6:4, 1:6 на хардкорт в Синсинати. Ако сега победи, Цвети ще срещне световната №16 Мария Кириленко.

В противоположни краища на схемата са защитаващата трофея световна №1 Виктория Азаренка и №2 Мария Шарапова. Пиронкова е в четвъртината на №3 Агниешка Радванска.

И при двата пола участие в първия кръг носи 5 точки за ранглистата плюс $11 000, а във втория – 50 точки и $16 000. Шампионът печели 1000 точки и $1 млн.