Дания изгони звездата си преди мача с България

Никлас Бентнер отстранен за 6 месеца поради шофиране след лека употреба на алкохол.

04.03.2013 | 20:48
Дания изгони звездата си преди мача с България

Дания ще излезе без страховития таран Никлас Бентнер в световната квалификация срещу България на 26 март. Футболната федерация на страната (DBU) отстрани 25-годишния нападател от националния отбор за 6 месеца.

Полицията в Копенхаген спряла Бентнер, защото шофирал автомобила си в насрещното движение. Установена е употреба на алкохол. Инцидентът става онази вечер (събота), наказанието идва светкавично и е съгласувано с националния селекционер Мортен Олсен.

Официалното становище от федерацията потвърждава, че играчът ще бъде обвинен в нарушаване на закона за движение по пътищата и затова отпада от отбора. “DBU приканва Никлас Бентнер да прекара следващите шест месеца, размишлявайки върху бъдещето си като национал. DBU уважава личния живот на играчите, но в същото време има правила и очаквания във връзка с публичния статут на всеки национал”, аргументират се от федерацията.

Бентнер бързо поднесе извинение за действията си чрез личния профил в социална интернет мрежа. Обръщайки се със “Скъпи приятел”, той уточнява, че употребата на алкохол била в малко количество. “Вечерта протече съвсем кротко, но аз много, много съжалявам и се извинявам на всички мои приятели и фенове. Не е О’Кей да пиеш и да шофираш. Поемам пълната отговорност”, декларира Никлас.

Бентнер вкара изравнителния гол за 1:1 в София на 12 октомври. Заради расистки обиди от български привърженици към тъмнокожия Патрик Мтилига в същия мач, ФИФА наложи на националния ни тим наказание от едно домакинство при закрити врата – на 22 март срещу Малта.

Двубоят Дания – България на 26 март от 21:15 часа в Копенхаген ще има важно значение за развоя на Група “В” от квалификациите в зона “Европа” за Мондиал 2014. Италия вече се откъсна напред с 10 точки от 4 мача, а останалите спорят за евентуално участие на плейоф. България засега държи второто място с 6 точки от 4 мача. С по три изиграни мача Чехия има 5 точки, Армения – 3, Дания – 2, Малта – 0.

На клубно ниво Бентнер е преотстъпен от “Арсенал” в “Ювентус” до лятото. Досега е записал само девет участия за лидера в Италия като не е играл от декември поради контузия в бедрото. Очаква се клубът от Торино също да санкционира датчанина за пиянския гаф като освен глоба може да се стигне до преждевременно прекратяване на наема и връщане в Лондон.