Бербатов затапва треньора с вълшебно воле

„Усетих гола, още като видях топката да идва. Редовно вкарвам така на тренировки”, обяснява Митко.

23.02.2013 | 22:33
Бербатов затапва треньора с вълшебно воле

Димитър Бербатов поздрави всички футболни естети с фамозен изстрел от въздуха за ценна победа на „Фулъм” - 1:0 над коравия „Стоук”. Митко сътвори шедьовъра 12 секунди преди почивката и спринтира през половината терен, за да се хвърли в прегръдките на треньора Мартин Йол.

Холандецът разкри, че голмайсторът има конкретна причина за реакцията: „Преди два месеца казах, че той вече не вкарва волета. Затова сега дотича при мен. Този е първият му гол от воле (за Фулъм), а преди постоянно реализираше такива. Димитър опита да ми докаже колко е добър. Изпълнението беше красиво, но мога да се сетя за много страхотни негови голове. Той винаги отбелязва между 15 и 20 на сезон, очаквам да вкара толкова и за нас”.

Така затапеният относно волетата Йол отправя ново предизвикателство. За да стигне 15, Митко трябва да реализира още 6 в оставащите 11 кръга. Днес той записа мач №200 във Висшата лига, а головете му са 84 (27 за Тотнъм, 48 за Манчестър Юнайтед).

„Фулъм” вече е 11-ти, на 8 точки над чертата на изпадащите. Йол определи победата като колективна заслуга, макар че разликата направили голмайсторът и най-вече вратарят Марк Шварцер с три намеси, вкл. спасена дузпа в 56-ата минута. Мениджърът на „Стоук” Тони Пюлис заяви: „Единственото наистина качествено изпълнение през първото полувреме беше на Бербатов - страхотно попадение”.

Снарядът на Митко обра всички суперлативи. Бившият халф на „Челси” и „Ливърпул” Найджъл Спекман възкликна в ефира на радио BBC 5 Live: „Какъв специален, специален гол. Бербатов показа перфектна техника и намери горния десен ъгъл. Невъзможно е да уцели и насочи топката по-добре. Фантастично. Това изпълнение е достатъчно да изплати цената на входния билет”.

Другият коментатор на BBС Гай Моубри допълни: „Този мач отчаяно се нуждаеше от гол и трябваше да чакаме 47 минути, но напълно си струваше. Брилянтна техника и чудесно воле от Бербатов”.

Като коментатор в студиото на Sky Sports, мениджърът на „Уест Хем” Сам Алърдайс нарече гола брилянтен, изключителен и допълни, че българинът прави такива изпълнения да изглеждат лесни, а всъщност са много трудни.

Похвали към Бербо се изляха и от ефира на световния тв-гигант ESPN. „Гледате един артист в действие”, отсече коментаторът, когато в 59-ата минута Митко триково прехвърли защитника Хут и от въздуха с левия крак предизвика намеса на вратаря Бегович.

Анализаторът на ESPN (бивш голаджия на Ливърпул и Реал Мадрид) Стив Макманаман обобщи: „Подобни мачове се печелят с някое изключително изпълнение и това се случи - страхотно воле, чудесна техника. Бегович пази много добре, но нямаше никакъв шанс при гола, топката беше изстреляна много силно и точно.”

Пред камерата Бербатов скромно напомни как в 9-ата минута стреля от 6 метра над вратата: „В началото имах едно добро положение и го пропуснах. В такива мачове понякога трябва да направиш нещо специално и го правиш. Когато видях топката да идва към мен, си казах: Това е моментът! Такива изстрели са въпрос на практика, аз тренирам и постоянно вкарвам на Марк (Шварцер). Стана добър гол, но съм имал и по-добри.”

Митко публикува и снимка с кратък текст във Facebook: Прибирам се след поредния лек крос. След мач, е полезен за бързото възстановяване. А днешният гол е за всички, които обичат красивият футбол, и красивите изпълнения..:)))