Армстронг поиска да му направят специален трибунал

Колоездачът се отметна от обещанието си да даде подробни показания за допинга пред USADA.

21.02.2013 | 16:43
Армстронг поиска да му направят специален трибунал

Развенчаният колоездачен идол Ланс Армстронг категорично отказа да сътрудничи на американската Антидопингова агенция (USADA) в разследването й за употребата на забранени вещества в колоезденето. Седемкратният победител в "Тур дьо Франс" се отметна от първоначалното си обещание да помага на разследването и настоя специално за него да бъде сформиран нов международен орган – трибунал за стимулантите в професионалното колоездене. "По определени причини Ланс няма да участва в усилията на USADA избирателно да разследва и демонизира конкретни лица“, обяви адвокатът му.

След дългогодишни отрицания и спечелени съдебни процеси за клевета Армстронг най-сетне бе уличен в системна употреба на допинг миналата година. Международният колоездачен съюз му отне и седемте победи в "Тур дьо Франс" (1999-2005) и го призова да се яви пред USADA. Крайният срок бе тази сряда. Адвокатът на спортиста Тим Хърман обаче обяви, че клиентът му все още има неразрешени проблеми с USADA и заради това е склонен да сътрудничи единствено на несъществуващия още международен трибунал.

Армстронг си призна за пръв път за употребата на допинг в едно широко рекламирано участие при телевизионната водеща Опра Уинфри. Вместо очакваното разкаяние обаче бившият състезател защити поведението си като нещо, което "така или иначе правят всички".

След неохотното му самопризнание от USADA му предложиха да помогне в разследването, като даде показания какви вещества е приемал и как е успял да остане неразкрит. Първоначалният срок за явяването му пред комисията беше 6 февруари, но по молба на спортиста срокът беше удължен.

 „След интервюто му по телевизията, ние го поканихме отново да дойде и да ни даде честна информация. От Световната антидопингова агенция (WADA) също му пратиха писмо, в което се казва, че да сътрудничи би било правилното решение, ако иска да е част от решението на проблема с допинга в спорта“, заяви шефът на USADA Травис Тайгърт. „През изминалите седмици той ни накара да вярваме, че иска да ни помогне, но се опасява от евентуално понасяне на криминална отговорност, ако го направи. Днес обаче научихме от медиите, че г-н Армстронг е избрал да не идва и няма намерение да се възползва от възможността да поправи грешките си в спорта“, добави Тайгърт.