Димитров сервира като бог за четвъртфинал на знаков турнир

„Тук се чувствам отлично, но обикновено е така, докато загубиш”, заяви философски 21-годишният талант.

14.02.2013 | 00:22
Димитров сервира като бог за четвъртфинал на знаков турнир

В един от най-добрите си мачове Григор Димитров изнесе лекция на по-възрастния с 10 години Николай Давиденко за победа 7:5, 6:3 и място в четвъртфиналите на силния турнир в Ротердам. Българската звезда сервира като извънземен и отчая тенисиста, стигнал до №3 в света през ноември 2006 благодарение на майсторско посрещане и разиграване от основната линия.

Най-красноречива и безпристрастна е оценката на официалния сайт на ABN AMRO World Tennis Tournament: „Дори Давиденко, който има едни от най-добрите ретури, нямаше отговор срещу сервис-насилието на 21-годишния Димитров. Това беше наистина впечатляващо”.

Григор наниза 10 аса, вкара 75% от първите си сервиси като спечели 90% от тях (37 от 41 точки) и взе 60% от разиграванията при втори сервис (8/13). В допълнение талантът от Хасково неспирно притискаше играещия за Русия украинец с мощни и агресивни удари, а когато се налагаше – вместо да рискува като младеж – използва ефективни сечени.

Григор спечели първия сет с пробив в 12-ия гейм, когато при брейкпойнт противникът запрати воле в мрежата. Настоящият №37 в света Давиденко рядко вкарваше първи сервис и така във втория сет допусна нова точка за пробив, реализирана безпощадно от Димитров за 3:1. Оттам нашият не даде шансове при свой сервис и затвори мача експресно за 71 минути.

„Много е трудно срещу такива опитни играчи – заяви скромно Григор след победата. - На този турнир играя добре и се чувствам отлично приет, включително и сега в този късен час, за което благодаря. Настилката и обстановката ми допадат, но обикновено е така, докато не загубиш. Дотук – добре, всичко върви по план. Отново благодаря на публиката за присъствието.”

В първия кръг Григор спечели дерби на талантите срещу първата ракета на Австралия Бърнард Томич. Световният №41 победи №45 с 6:3, 3:6, 6:3. За четвъртфинала в петък Димитров очаква победителя от мача между партньора си на двойки Маркос Багдатис (отпаднаха в първия кръг) и поставения под №4 в схемата французин Ришар Гаске.

Турнирът с награден фонд 1 575 875 евро) е знаков за Григор, защото от Ротердам през 2009 започна пробива сред най-добрите с победа над настоящия №6 в света Томаш Бердих и спечелен сет (1-2) на осминафинал срещу тогавашния №1 Рафаел Надал. Другото участие на Димитров беше през 2011 – загуба в първи кръг от мощния французин Цонга. Мечтаната първа среща с идола (и защитаващ титлата от 2012) Роджър Федерер обаче може да се осъществи само на финал, защото Гришо е в потока на миналогодишния финалист и поставен под №2 в схемата Хуан Мартин Дел Потро.