МОК плаши борбата с туш поради търговски мотиви

С кои спортове са свързани 15-те решаващи в Изпълнителното бюро и какви са козовете за спасение.

12.02.2013 | 23:36
МОК плаши борбата с туш поради търговски мотиви

Ръководният орган на МОК реши да подобрява програмата на Летните игри с изпращане на борбата в “Б” група. Един от най-старите олимпийски спортове и най-успешен за България (68 медала, 16 златни) не влезе в селекция от 25 основни за Игрите през 2020, а заедно с още 7 ще спори за едно място.

Своеобразните квалификации са през май в Санкт Петербург. Конкурентите: бейзбол/софтбол (изхвърлен след Пекин 2008), карате, ушу, ролери, скуош, спортно катерене и уейкборд. Изпълнителното бюро ще избере кой спорт да преложи пред 125-ата сесия на МОК (7-10 септември в Буенос Айрес) за включване като допълнителен през 2020. На конгреса ще бъде избран и домакин на Олимпиадата.

С тайно гласуване ИБ определи 25-те основни: бадминтон, баскетбол, бокс, вдигане на тежести, ветроходство, волейбол, джудо, гребане, лека атлетика, кану-каяк, колоездене, конен спорт, модерен петобой, плуване, таекуондо, тенис, тенис на маса, стрелба, стрелба с лък, триатлон, фехтовка, футбол, гимнастика, хандбал и хокей на трева.

МОТИВИ. Решението се базира на рапорти за всички олимпийски спортове по 39 критерия, вкл. популярност, финанси, продадени билети, управление. Вотът минал през няколко рунда и най-застрашени били хокей на трева, модерен петобой, таекуондо и борба. Авансово мнозина очакваха шут по петобоя (определян като шантав микс на стрелба, езда, фехтовка, бягане и плуване) или таекуондото (изразена доминация на 2-3 държави).

Борбата загубила заради нисък тв-рейтинг и сложни правила за разбиране от зрителите, водещи до слаби финансови резултати. В комерсиалната логика се вписва включването на ръгби-7 и голф за Рио де Жанейро 2016. Ако първият спорт е зрелищен и популярен, вторият е много скъп за практикуване и в никакъв случай не е „масов и социален” (както го определя спортният министър Свилен Нейков).

ПРОГНОЗИ. Според мнозина е невероятно за броени месеци да има обрат в мнението на ИБ. В полза на борбата обаче има три силни коза. Пресявката “1 от 8” ще се проведе в Русия - доминиращата сила в този спорт. Ясна е и позицията на САЩ, които са №1 по медали (50 златни, общо 125) и развиват борба в гимназии и колежи. Кандидати за ОИ 2020 са Истанбул, Токио и Мадрид, а борбата е особено популярна в Турция и Япония.

КОИ РЕШАВАТ? Членовете на ИБ са 15, повечето обвързани с дадени спортове като състезатели и деятели. Президентът д-р Жак Рох (Белгия) е олимпиец по ветроходство и национал по ръгби. Четирима вицепрезиденти: Крейг Рийди (Великобритания, бивш състезател и деятел по бадминтон), Томас Бах (Германия, фехтовка), Сер Мианг Нг (Сингапур, ветроходство) и г-ца Навал Ел Мутавакел (Мароко, лека атлетика). Десет членове: Джон Коутс (Австралия, гребане), Сам Рамсами (Южна Африка, лека атлетика и плуване), Чин-Куо Ву (Тайпе, баскетбол), Рене Фазел (Швейцария, хокей на лед), Патрик Хики (Ирландия, джудо), Сергей Бубка (Украйна, лека атлетика), Вили Калтшмит (Гватемала, бейзбол и бокс), Хуан Антонио Самаранч – младши (Испания, деятел в модерния петобой), г-жа Гунила Линдберг (Швеция), г-жа Клаудия Бокел (Германия, фехтовка).

РЕАКЦИИ. Светът е изненадан, че посягат на спорт, който е част още от древните игри в Гърция, от първата модерна олимпиада 1896 и беше представен с 344 състезатели в Лондон 2012. Водещи сили определиха решението като шокиращо и застрашаващо съществуването на борбата. Цено Ценов, президент на Европейската федерация по борба, го нарече унижение, което ще получи отговор от предстоящия конгрес на Международната федерация по борба (FILA). Шефът на нашата федерация Валентин Йорданов заяви, че FILA ще реши какви мерки да се вземат за спасение на спорта. Министерство на физическото възпитание и спорта обеща да финансира в пълен размер борбата за Рио 2016 и изрази надежда за благоприятно развитие.