Отборът по тенис товари извънредно Димитров

Зала „София” опустява при лош развой за държавния шампион Лазов, той благодари за подкрепата.

01.02.2013 | 23:53
Отборът по тенис товари извънредно Димитров

Тежката зависимост на мъжкия ни тенис от Григор Диитров изби още в първия ден на домакинството срещу Финландия от отборната надпревара Купа Дейвис. В зала „София” световният №40 спечели експресно, но държавният шампион Александър Лазов (№503) загуби 0-3 сета от противник с 446 позиции по-ниско в ранглистата.

Развоят 1:1 налага Димитров извънредно да помогне с участие на двойки (събота, 15:00). Нужни са три победи от 5 мача, тоест втора солова от Гришо (неделя, 14:00) няма да е достатъчна.

За карето са записани Димитър Кузманов и Тихомир Грозданов, но регламентът позволява корекция до час преди мача. Капитанът на тима Димитър Господинов призна голяма вероятност да смени един от дуета със сина си Григор.

Нашите трябва да преминат три кръга, за да се изкачат от Група II на зона Европа/Африка в първа (върхът на пирамидата е Световната група). При успех над Финландия ще следва сблъсък през април с победителя от Ирландия – Естония и евентуален плейоф през септември.

България се изкачи от трета във втора група миналата година, а сега Димитров продължи лидерската си роля с 6:1, 6:1, 6:0 срещу неравностойния №1117 в света Юхо Пауку. 21-годишният Гришо вече има 13 победи от 14 мача на сингъл и още 2 от 4 на двойки с националния екип.

Дебютиращият в Купа Дейвис държавен първенец Александър Лазов изненадващо загуби с 6:7 (4-7), 3:6, 4:6 от Мике Континен (№949). Заради ниския ранкинг на финландците и липсата на Ярко Ниеминен (№64) публиката явно очакваше друго, защото масово напусна при лошия развой. Лазов сигурно е забелязвал опразнените жълти седалки, но след загубата благодари за подкрепата.

„Можеше да спечеля, във всеки сет имаше завързани моменти, но може би напрежението ми дойде вповече – обясни 22-годишният левичар от Пазарджик. - Сервисът и движението ми по корта не бяха най-добрите. Повлия и загубата на първия сет с тайбрек. Ако го бях спечелил, напрежението щеше да се пренесе от другата страна. Съжалявам, че не оправдах доверието на капитана, благодаря на публиката за подкрепата и се надявам в оставащите два дни отново да пълни залата.”

Капитанът Господинов коментира, че очаквал подобен развой и предупреждавал, че ще е трудно. „Доволен съм от дебюта на Лазов, напрежението му попречи да разкрие потенциала си, но с този мач той израсна. За срещата на двойки най-вероятно ще направя промяна”.