ФА праща скандален съдия на „Олд Трафорд” срещу Бербатов

Марк Клатенбърг ще свири за първи път на „Юнайтед” след повратната победа над „Челси” в Лондон.

22.01.2013 | 16:11
ФА праща скандален съдия на „Олд Трафорд” срещу Бербатов

Прочулият се със скандални отсъждания в полза на „Манчестър Юнайтед” Марк Клатенбърг ще свири съботното домакинство срещу „Фулъм” от 4-ия кръг за Купата на Англия.

Мачът от 19:30 на стадион „Олд Трафорд” е първи за Димитър Бербатов срещу бившите му съотборници след трансфера в лондонския тим на 31 август 2012. Същевременно ще е първи за Клатенбърг с участието на „Юнайтед” след оказалата се повратна за развоя на първенството победа с 3:2 като гост на „Челси”.

На 28 октомври реферът извади два червени картона срещу тогавашния лидер във Висшата лига, вкл. извънредно спорен на Торес (вместо за защитника на гостите Еванс), и за капак допусна победен гол от явна засада на Чичарито в 75-ата минута (стопкадър – в галерия). С този резултат „Юнайтед” се доближи на 1 точка от върха, а за афектирания „Челси” последваха серия слаби резултати и срив до третото място. Клатенбърг беше обвинен в расистки език към играча на „Челси” Джон Оби Микел (на снимката), но бързо оправдан и върнат в нарядите.

От „Юнайтед” декларират, че няма да подценят „Фулъм” и искат да спечелят купата, която не са вдигали от 2004. Днешно изявление на младия дефанзивен ас Фил Джоунс гласи: „FA Cup е велика надпревара и една от тези, които искаме да спечелим. Лично аз винаги съм се възхищавал на този турнир. Ще бъде страхотно да видим Берба обратно на Олд Трафорд. Технически той е фантастичен играч. Да се надяваме, че ще стигнем до желания резултат и ще продължим напред в турнира”.

Мениджърът сър Алекс Фъргюсън изпрати „Червените дяволи” да тренират няколко дни на слънце в Катар, докато Англия е под пелена от сняг. Шотландецът предприе подобен ход през януари 2010 и изказа голямо задоволство от ползата.

Цел на тези кратки и скъпи пътувания не са тренировките, а ефектът на слънчевата светлина за възстановяване нивата на витамин D в организма. Важността на този метод се доказва и от факта, че по настояване на Фъргюсън са изградени солариуми за ежедневно ползване на тренировъчната база в Манчестър.

Сър Алекс изпрати отбора от Лондон към свръхмодерната Aspire Academy в Доха, веднага след неделния шампионатен мач с „Тотнъм” (1:1). Шотландецът остана в Англия заради ангажименти с благотворителна цел, но същевременно трябва да даде обяснения за критики към съдийството.

Претендирайки за подмината дузпа срещу Уейн Рууни при резултат 1:0 онази вечер, Фъргюсън изненадващо обвини не главния рефер Крис Фой, а помощника му. Аргументира се, че същият страничен пуснал гол от засада на Дидие Дрогба за победа на „Челси” с 2:1 насред „Олд Трафорд” през 2010 г.

Сър Алекс трудно преглъща, че „Тотнъм” изравни в т.нар. „Фърги тайм” - добавеното време (чрез бившия ас на Фулъм Клинт Демпси). Играчите на „Юнайтед” обаче уверяват, че разочарованието от изпусната победа няма да ги разконцентрира за предстоящия мач за купата и следващите в първенството, където шампионът и преследвач „Манчестър Сити” стопи разликата до 5 точки.

Заради турнирните мачове този уикенд, следващият кръг във Висшата лига ще се проведе на 29-30 януари. Програмата на 4-ия кръг (1/16-финали) в Купата на Англия започва в петък от 21:45 с „Милуол” - „Астън Вила”, продължава в събота от 14:45 със „Стоук” - „Манчестър Сити”, още 10 мача от 17:00 плюс „Юнайтед” - „Фулъм” от 19:30, и завършва в неделя с три последователни след 14:00 (Брентфорд - Челси, Лийдс - Тотнъм, Олдъм - Ливърпул).