Григор и Маркос зарадваха рожденик с два тайбрека

Трибагреници по трибуните изпращат нашия тенисист от Мелбърн към Купа Дейвис в София.

21.01.2013 | 09:42
Григор и Маркос зарадваха рожденик с два тайбрека

Григор Димитров и Маркос Багдатис отпаднаха на осминафинал при двойките от Откритото първенство на Австралия. Българо-кипърският тандем изтърва Фара и Кабал от Колумбия с 6:7 (6-8), 6:7 (5-7), пропускайки половин дузина точки за пробив в първия сет. Развоят на мача дойде като подарък за противниците и специално за Робер Фара, току-що навършил 26 години (роден в канадския град Монреал на 20 януари).

Григор и Маркос започнаха според прогнозите, като фаворити за класиране на четвъртфинал. Убедително вземаха своите сервис геймове и атакуваха отсрещните. При 3:2 стигнаха до троен брейкпойнт и го пропиляха, Димитров с брилянтен ретур издейства четвърти - пак пропуснат. Нови два шанса отлетяха при 4:3 и 6:5, за да се стигне до тайбрек, спечелен придобилите увереност колумбийци.

В началото на втория сет Григор от дъното на корта направи удар "хотдог", който изненада противника (за воле в аут) и получи бурни овации от публиката. При 1:2 и сервис на партньора българинът отрази брейкпойнт с умела игра на мрежата. При 2:3 сам поднесе два шанса, но чрез сервиси ги отрази и затвори гейма с мощен форхенд от дъното на корта.

Без пробиви се стигна до втори тайбрек, в който Кабал с последователни невероятни волета спечели точка за 1-3. Багдатис репликира с изумителен къс диагонал, но после загуби три поредни точки за 2-6. Димитров намали до 5-6 като направи ас от втори сервис. Последният от четирите мачбола обаче беше реализиран от рожденика Фара с воле след добър начален удар на Кабал.

Най-важното от изиграните три мача на двойки е, че Григор и Маркос сработиха и вероятно ще продължат партньорството на следващи турнири. Публиката ги изпрати от корта с аплодисменти, а на трибуните се развяваха наши трибагреници.

Димитров е лидер в отбора на България за предстоящия сблъсък с Финландия от първи кръг във втора група на Евро-африканската зона за Купа Дейвис. Мачовете са в три дни, 1-3 февруари, на хардкорт в зала „София”. При успех следва среща (5-7 април) с победителя от Естония – Ирландия и евентуален трети кръг за класиране в първа група през септември. Нашите се изкачиха от трета във втора с убедително 3-0 в плейоф срещу Македония миналото лято, докато финландците изпаднаха от първа.