Димитров и Багдатис се забавляват като тандем

Партньорите си разменят комплименти, готвят изненада срещу поставените под №4 в схемата.

17.01.2013 | 12:11
Димитров и Багдатис се забавляват като тандем

Григор Димитров и Маркос Багдатис сработиха отлично за победа в първия кръг при дуетите от Откритото първенство на Австралия. Най-добрите тенисисти на България и Кипър преодоляха за 83 минути съпротивата на Матю Ебдън (Австралия) и Райън Харисън (САЩ) със 7:6 (6), 6:2.

Като играчи на двойки Гришо и Маркос са съответно №564 и №184 в ранглистата и не са достигали трети кръг в турнири от Големия шлем. Успешният дебют като тандем отвори апетит за поднасяне на изненада в следващия мач срещу поставените под №4 в схемата Макс Мирний (Беларус) и Хориа Текау (Румъния).

Багдатис похвали българина: „Днес бе много топло, но се наслаждавах на мача, особено с партньор като Григор“. Димитров върна комплимента: „Винаги е забавно да играеш с Маркос. Той е страхотен не само като тенисист, а и като личност. С партньор като него всеки мач е приятен. Надявам се да продължим с победите”.

Двамата съзнават предстоящото изпитание, защото Мирний и Текау имат огромен опит и титли от участия на мъжки и смесени двойки в Големия шлем. Срещу Ебдън и Харисън проблемите свършиха с първия сет. Гришо и Маркос го обърнаха от 5:6 и после от 4-6 в тайбрека с четири поредни точки. Във втората част рано взеха аванс и завършиха убедително.

Успехът на двойки е добре дошъл за Димитров, който опитва да загърби разочарованието от индивидуалния крах в първия кръг (0-3 от французина Бенето). Багдатис обаче има голямо предизвикателство - след два спечелени двубоя се изправя в третия кръг срещу световния №5 Давид Ферер (Испания).

При липсата на големи изненади в схемите на сингъл досега като събитие изпъква 42-годишната японка Кимико Дате-Крум, която преодоля два кръга в 40-градусовата жега. Тази сутрин световната №100 премина с 6:2, 7:5 през №90 Шахар Пеер (Израел) и си осигури трети кръг срещу Бояна Йовановски (Сърбия). В първия Дате-Крум издуха с 6:2, 6:0 шампионката от турнира в София Надя Петрова. За последно Кимико беше печелила мач от Australian Open през 1996, а най-големият й успех в Мелбърн е отпреди 19 години - полуфинал срещу Щефи Граф.