Германия ликува - „Байерн” надви Англия за Гуардиола

„Шапки долу! Удивително, най-сърдечни поздравления”, реагират от „Борусия” (Дортмунд).

16.01.2013 | 22:48
Германия ликува - „Байерн” надви Англия за Гуардиола

Футболният архитект на феноменалната „Барселона” Хосеп Гуардиола поема „Байерн” (Мюнхен) с договор от 1 юли 2013 до 30 юни 2016. Новината отприщи възхищение от цяла Германия и порази самочувствието на Англия. Свръхбогатите „Челси”, „Манчестър Сити” и „Манчестър Юнайтед” остават с празни ръце за перспективния треньор.

Навършващият 42 в петък Гуардиола ще наследи Юп Хайнкес (67), чийто ангажимент с „Байерн” изтича това лято. В момента Пеп е по средата на едногодишна почивка след 14 спечелени трофея начело на „Барса” в периода 2008-2012.

Директорът на баварците Карл-Хайнц Румениге изтъкна, че Гуардиола е бил желан от няколко прочути клуба. „Той е един от най-успешните треньори в света и ние сме сигурни, че ще придаде много блясък не само на Байерн, а и на целия германски футбол.”

Президентът Ули Хьонес допълни: „Благодарни сме на Хайнкес за работата му и ще се радваме, ако отборът успее да го изпрати по най-добрия начин. Преценихме, че само специалист от калибъра на Гуардиола може да бъде негов адекватен наследник.”

КОНКУРЕНЦИЯ. Стратегически ходове белязаха битката за Гуардиола в последните три месеца. Милиардерите от Абу Даби привлякоха в „Манчестър Сити” бившия директор на „Барса” Чики Бегиристайн, разчитайки той да наклони везните.  Босът на „Челси” Роман Абрамович назначи Рафа Бенитес като временен мениджър, с надеждата Пеп да поеме от лятото. Мениджърът на „Юнайтед” сър Алекс Фъргюсън лично пътува до Ню Йорк за разговор на четири очи с Гуардиола.

ШАПКИ ДОЛУ! Успехът на „Байерн” предизвика аплодисменти от конкурентите в Бундеслигата. Оперативният директор на шампиона „Борусия” (Дортмунд) Ханс-Йоахим Вацке заяви: „Това е грандиозно! Най-сърдечни поздравления, без никаква завист. Свалям шапка. Това е страхотно за цялата Бундеслига, увеличава още повече международната й репутация. Когато разбрах, бях удивен, защото знам колко трудно се постига. Ние трябва да отговорим на този ход, но не сега, защото в лицето на Юрген Клоп имаме най-добрия треньор в света”. Президентът на „Хановер” Мартин Кинд определи действията на баварците като стратегически, спортно-финансов знак, че преследват върха не само в национален, а в международен мащаб.

Почетният президент на „Байерн” Франц Бекенбауер коментира: „Шапки долу, че взеха Гуардиола. Той със сигурност е бил затрупан с предложения. Това показва значимостта на Байерн, която е сравнима с тази на Реал Мадрид и Манчестър Юнайтед”.

ПРОЦЕС. Изборът на Гуардиола илюстрира промяната на статуквото между водещите футболни шампионати. Бундеслигата прогресира заради вдъхваща доверие финансова дисциплина на клубовете и взаимно уважение с публиката (вкл. достъпни цени на билетите). Богатите от Висшата лига на Англия харчат стряскащи суми за трансфери и заплати, докато феновете плащат все по-скъпо и се чувстват третирани като безлични клиенти. Испанската Ла Лига се пъчи като най-силна заради звездните „Барса” и „Реал”, но в нея проблемите са най-тежки заради растящата финансова и оттам спортна пропаст между двата гранда и останалите клубове. Усилията на италианската Серия А да възстанови реномето си след аферите с манипулирани мачове са спъвани от икономическата криза.