Идеално трасе пред Григор за пробив в Големия шлем

Димитров получи клиента (2-0) Бенето и преодолим втори кръг до среща със сърбина Типсаревич.

11.01.2013 | 15:17
Идеално трасе пред Григор за пробив в Големия шлем

Григор Димитров получи перфектен шанс за първо достигане на трети кръг в турнирите от Големия шлем. Жребият за започващото в понеделник Открито първенство на Австралия постави на пътя двама преодолими французи (Бенето и Васлен) преди силния и неудобен сърбин Янко Типсаревич (№9 в света).

Цветана Пиронкова изтегли 50-50. Първата стъпка за световната №39 е непозната, но приемлива - №59 Ромина Опранди (Швейцария), чиято игра е пригодена за по-бавната настилка клей. Евентуалното следващо препятствие е много сериозно - №18 Юлия Гьоргес (Германия), с която също нямат предишна среща.

Димитров две години поред напуска Мелбърн във втори кръг, а третият е непозната територия и на другите водещи надпревари (Ролан Гарос, Уимбълдън, US Open).

За старт на 12-ото участие в Големия шлем се падна последният от 32-ма поставени в схемата - Жулиен Бенето (№35). Срещу 31-годишния французин Григор има 100% успеваемост - два мача с две трисетови победи миналия сезон в Швейцария (на клей в Гщаад и хардкорт в Базел).

Водещите жребия коментираха пътя на фаворитите и добавиха като акцент българина: „Бенето срещу един прогресиращ млад играч, който вече не е чак толкова млад – Григор Димитров, е потенциална изненада”, т.е. елиминация на поставен в схемата.

Във втория кръг трасето се пресича с победителя между квалификант и 29-годишния французин Едуар Роже-Васлен, който е 60 позиции под нашия в ранглистата (№101).

Евентуалният трети съперник Типсаревич има три победи по 2-0 сета над Григор в последните две години, но трябва първо да се справи с идола на домакините Лейтън Хюит и с още един приличен противник (четвъртините на Димитров и Пиронкова по схемата - в галерия).

Жребият нямаше как да е по-добър, но опасност за 21-годишния българин е възможното разсейване от шумотевица за любов с Мария Шарапова. Спекулациите не пречат на отдавна одумваната рускиня, даже са реклама за страничния й бизнес. Историята тръгна от неангажираща засечка на улицата в Милано, сетне механизмът на жълтите медии е стандартен: нагаждат парчета към интригата и се цитират за достоверност. Доскоро тръбяха за афера на Димитров със Серина Уилямс, а щом лъсна романс между американката и бившия треньор на Гришо Патрик Муратоглу, скалъпиха версия как „българският Казанова” е разкаран заради изневяра.

Последен повод за балони е съобщение от английски кореспондент, видял тренировка на Маша и Гришо в Мелбърн. На ежедневните снимки с Шарапова няма и помен от Димитров, но дори да разменят няколко удара за разнообразие не е странно предвид шведските им треньори. Иначе Мария има постоянен спаринг партньор, 34-годишният играл полуфинал на „Уимбълдън” беларусин Владимир Волчков.

25-годишната рускиня е печеливша от жребия, защото основните конкурентки Виктория Азаренка и Серина Уилямс се паднаха в другия поток, с евентуален сблъсък на полуфинал. Шарапова, разгромена от Азаренка на финала през 2012, започва срещу сънародничката Олга Пучкова и може да срещне Винъс Уилямс в трети кръг.

За първи път от 15 години защитаващите титлите при мъжете и жените (Джокович и Азаренка) пристигат в Мелбърн като световни №1. С такъв статут последно са били Сампрас и Хингис.