Чайка носи късмет за Пиронкова на остров Тасмания

Птицата кацна в полето на Цвети и стартира серия от 6 спечелени гейма в решаващ трети сет.

09.01.2013 | 14:52
Чайка носи късмет за Пиронкова на остров Тасмания

Куриозна ситуация беляза удивителен обрат за Цветана Пиронкова срещу световната №23 Клара Закопалова. На турнира в Хобарт, остров Тасмания, при сериозен аванс в третия сет 2:0 и 40-15 за сервиращата чехкиня чайка кацна и се разходи в полето на Цвети. Оттам започна невероятна серия - българката отрази двата геймбола и спечели шест поредни гейма за крайното 3:6, 6:4, 6:2.

Победата класира 39-ата в света Пиронкова на четвъртфинал в надпреварата, която е генерална репетиция за първия турнир от Големия шлем – Откритото първенство на Австралия (14-27 януари). Съперник утре ще е защитаващата титлата в Хобарт германка Мона Бартел, №32 в ранглистата.

Цвети очаква тежък мач, защото познава способностите на 22-годишната Бартел, въпреки че не са мерили сили досега. „Ще е трудна работа за мен. Тя е наистина много добър играч, но аз знам какво да очаквам, защото сме тренирали няколко пъти заедно и преди това съм гледала нейни двубои, така че познавам играта й. Все пак тренировките са много по-различни от мачовете, затова ще видим утре”, заяви 25-годишната пловдивчанка.

Пиронкова играе с превръзка на лявото бедро и демонстрира голяма нервност - реакции към отсъждания и собствени отигравания, шест двойни грешки - в продължилия 103 минути сблъсък със Закопалова. Получи се много хаотичен мач, с огромен брой неточни изстрели, общо 13 (7-6) пробива в сервисите и серии от геймове в полза на двете. Цвети започна с 0:4, спечели три поред и загуби два за край на първия сет. Във втория поведе с 4:1, допусна 4:4 и затвори 6:4. В третия стартира лошо, преди приземяването на чайката за начало на безапелационния обрат.

Въпреки амплитудите Пиронкова афищира задоволство и оптимизъм: „Много съм щастлива от начина, по който играх. Да, началото беше слабо със сигурност, но отчасти заради вятъра и понеже тя удря топката много силно, имах нужда от малко време за настройване. Свърших добра работа, с успешен изход. Още в първия сет започнах да играя добре, от 0:4 направих 3:4 и въпреки че тя го спечели, аз вече бях по-уверена. Вторият сет започна добре за мен, а третият - не, но през цялото време се чувствах отлично и преследвах победата. Мисля, че направих доста добра подготовка в паузата преди сезона, работих усърдно върху всички аспекти на моята игра и фитнеса, така че съм уверена и гладна за мачове.”