Капитан ЦСКА: Напускам отбор или лобно място?

“Унищожават клуба и тъпчат авторитети, вече не издържам”, декларира Тодор Янчев.

09.01.2013 | 21:26
Капитан ЦСКА: Напускам отбор или лобно място?

Най-авторитетната личност във футболния ЦСКА - капитанът Тодор Янчев, обясни мотивите да разтрогне договора си. 36-годишният бивш национал използва като повод неплатени заплати, а истинска причина е деструктивното управление на “Титан”.

Отвореното писмо звучи емоционално и сантиментално, но когато играч с 10 години, 6 трофея и над 300 мача в отбора говори за унищожителна политика, е на първо място сериозно: “Не съм получил три заплати! Това е формалният повод. Формален повод, защото мога да играя още 13 години, без да взимам пари! Напуснах ЦСКА не заради парите. Напуснах, защото вече не издържам да бъда там, където се унищожава любимият ми клуб. Напуснах ЦСКА, защото не издържам да бъда там, където тъпчат авторитети, заслужили и предани армейци. И с мен постъпваха така, но любовта към ЦСКА ме задържаше в клуба. Дори сега отново ме обидиха. Бил съм манипулиран!!! Сякаш съм дете или човек без достойнство. Аз, техният капитан! Играчът с над 300 мача за ЦСКА! Бях готов всеки път да умра за червената фланелка. Напуснах! Дали напуснах ЦСКА или нещо друго?...

Разнобоят между двамата изпълнителни директори на ЦСКА засегна и случая “Янчев”. Георги Илиев – Майкъла афишира огромна изненада и нарече капитана манипулиран, понеже на първата тренировка не споменал напускане, а го решил за броени часове след огласяването на Миодраг Йешич вместо уволнения Стойчо Младенов.

Другият директор Венци Живков сякаш работи в паралелна реалност, защото пред него Янчев изтъкнал лични мотиви за напускане. “Аз като директор винаги съм можел да разчитам на Тошко, възхищавам му се, той крепеше целия отбор, винаги е поставял интересите на ЦСКА над парите. Искахме да го направим играещ треньор, заслужава огромна благодарност. Предложих му да се върне, вратите на ЦСКА са винаги отворени за него”.

Демонстрираната признателност от Живков се разминава с последвалото писмо на Янчев, който категорично затваря вратата.

Театърът на “Армията” стартира от треньорската рокада. Директорите лансират теза, че единият (Живков) преговарял с Йешич тайно от другия (Илиев), който в неведение до последно планирал с Младенов селекцията и зимната подготовка.

Относно договора на новия треньор Живков обеща клауза за едностранно прекратяване от ЦСКА по всяко време, сетне в присъствието на Йешич замълча. “Изолираният” Илиев обаче е успял да прокара своята идея за преразглеждане на контракта след 6 месеца, защото заяви, че още тогава сърбинът може да бъде уволнен.

Веселбата добива завършен вид със селекцията. При представянето на три нови попълнения Майкъла разкри, че талантът Ивайло Чочев от Етрополе и защитникът Венци Василев от “Миньор” (Перник) идват по искане на уволнения Младенов и селекционера Аспарух Никодимов, а бразилският халф Марсиньо е пълна загадка за всички, освен за един от скаутите.

Йешич от своя страна декларира, че няма да участва в зимната селекция и няма да се оправдава с това. Младенов негодуваше, че кръгът около шефовете пробутва непознати играчи.

Марсиньо изтъква, че не идва от плажа: “Играл съм в Южна Корея, освен в Бразилия. Интерес към мен имаха и други отбори от Европа, но сериозна оферта дойде от ЦСКА. Целта ми е да участвам в евротурнирите. Играл съм с Роналдо в Коринтианс през 2009, станахме шампиони на щата Сао Пауло и спечелихме Купата на Бразилия”.