Рокадата в ЦСКА рикошира по директор

Изгоненият “като дрипльо” Младенов критикува Майкъла за лицемерие и неясни функции.

07.01.2013 | 20:56
Рокадата в ЦСКА рикошира по директор

Треньорската смяна в ЦСКА нанесе косвени поражения - върху реномето на изпълнителния директор Георги Илиев. Майкъла получи двоен удар, защото изборът на Миодраг Йешич станал през главата му, а уволненият Стойчо Младенов го обвини в лицемерие.

Бившият футболист и настоящ строителен бизнесмен Илиев зае поста с гръмки декларации как ще въведе финансов и спортно-технически ред на “Българска армия”. За трите месеца работа става все по-осезаемо, че има неограничени права да говори и лимитирана реална власт.

Самият Илиев призна днес, че “Йешич е решение на собствениците, лично на Иво Иванов, и не се коментира”. Майкъла не приветства 54-годишния сърбин, а определи Младенов като отличен професионалист, заслужаващ достойно отношение.

За Стойчо обаче директорът е двуличник: “Аз съм прекалено разочарован от поведението му, защото до последния момент заедно правихме селекцията и подготовката, а той е знаел какво ще се случи и не ме предупреди. Даже разбирам от интервюта, че по Коледа ходил да прави оферти на други треньори. Значи нещата са крайно подмолни, нечестни, некоректни. Майкъла трябва да се определи като какъв е в клуба - строител или спортно-технически директор. Защото ако е второто, той трябва да взима решенията за треньорски смени. Ако мнението на Майкъла е различно от това, което се случва, той поне трябваше да заеме категорична позиция”.

Традиционното прехвърляне на отговорност между факторите в ЦСКА бележи нови висоти. Този път Димитър Борисов остава “на завет”, а рокадата е приписвана на дистанциращия се от футболните дела Иво Иванов. Единият изпълнителен директор Венци Живков е пратен да обясни защо уволняват Младенов и как следващият треньор ще е като еднодневка - с договор за прекратяване от ЦСКА във всеки момент. Сетне другият директор Илиев огласява новия треньор и добавя: “Моето изискване е договорът му да подлежи на преразглеждане след шест месеца съобразно постигнатите резултати”.

Плодовете на таза какафония личат на терена и по трибуните. Сега при сбора на играчите за зимна подготовка неколцина запалянковци протестираха с плакати и хвърлени пред съблекалнята църковни свещи, а други отидоха да аплодират Младенов на неговата пресконференция.

Стойчо обясни, че не е напуснал след проиграната титла и европровала с “Мура”, защото при назначението през март обещал на феновете да не абдикира. През лятото предложил на “Титан” да си намали заплатата и неустойката за прекратяване на договора, но босовете пасували. Сега обаче Младенов ще ги съди за всички пари по договора си, защото го унижавали, саботирали и се отнесли с него като с последния дрипльо.

Миодраг Йешич също минава за фаворит на доста “червени” фенове и сега влиза в затворения кръг треньори, които през последните години се изредиха по няколко пъти (Младенов - за трети, Димитър Пенев – за четвърти, преди тях Пламен Марков за втори, Сашо Станков с три кратки престоя).

Най-отличителното в кариерата на Йешич е, че за 21 години стаж като треньор сменя 22 местоработи. Задържа се малко повече от един сезон само в „Славия” и ЦСКА. При „червените” наследи изграденото от Ферарио Спасов и излъга „Левски” за титлата през 2005. Вкара отбора в групите на Лига Европа, но се скара с тогавашния клубен директор Стефан Орманджиев и пропиля нарисувана шампионска титла от 7 точки аванс. В последните три години този забележителен гастрольор записа кратки престои в екзотичните първенства на Либия (2 пъти), Китай, Иран и последно Саудитска Арабия.