Димитров играе за титла, респектира Анди Мъри

„Григор е много разнообразен, с богат арсенал от удари”, заяви олимпийският шампион и световен №3.

05.01.2013 | 10:47
Димитров играе за титла, респектира Анди Мъри

Григор Димитров написа история в Бризбейн като стана първият български тенисист на финал от ATP World Tour. 21-годишният хасковлия спечели драматичен полуфинал срещу Маркос Багдатис (Кипър) с 6:3, 5:7, 7:6 (5) и утре ще спори за титлата със световния №3 Анди Мъри, който е актуален шампион на този турнир от 2012 г.

С достигане последния мач Димитров си осигури 150 точки (плюс 41 540 долара), което следва да е достатъчно за скок от №48 сред водещите 40 в ранглистата. Победителят получава 250 (плюс $78 800 от наградния фонд $436 630).

Григор загуби от Анди Мъри (4:6, 4:6) на хардкорт в Банкок 2011, а балансът му срещу играчи от Топ 10 е седем поражения и една победа (над №7 Томаш Бердих миналата година в Маями). От новия сблъсък с 25-годишния шотландец нашият няма какво да губи, само може да спечели ценен опит и световно внимание.

Във втория полуфинал Мъри илюстрира пропастта между водещите петима (вкл. Джокович, Федерер, Надал, Ферер) и останалите чрез експресна победа над №19 Кей Нишикори. Олимпийският шампион се активизира след 1:4 в първия сет за светкавичен обрат до 6:4, 2:0 и отказване на японеца поради болки в лявото коляно. Леката травма принуди Нишикори и партньорът Димитров да откажат полуфинала на двойки срещу Мело и Робредо.

Мъри прояви респект към съперника за финала: „Григор играе много разнообразно, може да използва доста различни удари. Той също е сред малцината изпълняващи бекхенд с една ръка, така че ползва значително повече сечени топки. Нямам идея дали ще бъде нервен или ще се наслаждава на финала. Всеки се справя различно с дадени ситуации, така че ще разберем утре”.

Докато шотландецът поигра само 40 минути тази сутрин, Димитров проведе изтощителен 155-минутен маратон срещу Багдатис. Мачът беше изключително равностоен и справедливо завърши с тайбрек в третия сет, 7-5 точки.

Григор успяваше през цялото време да сдържа своите емоции, но след края ги отпусна на воля с продължителен радостен вик. Част от публиката го подкрепяше, макар че предвид гръцката колония в Австралия повечето бяха за кипъреца. „Много съм щастлив от такъв старт на първия турнир за годината. Определено чувството е страхотно. В решаващия сет въпросът беше кой ще се възползва от първия шанс”, заяви Димитров.

Българинът поведе 3:0 с пробив втория гейм и изтърва нов брейкпойнт в четвъртия. През 5 дюс и три спасени точки за пробив увеличи 4:1. След два гейма с взаимно отразени брейкпойнти Димитров затвори сета със силни сервиси - 6:3. Багдатис правеше двойно повече непредизвикани грешки и допусна нов пробив за 1:2 във втория сет, но Григор позволи ребрейк 2:2 и изтърва да пробие в петия гейм. При 5:6 допусна колебание в сервиса и опитния кипърец се възползва - 5:7.

Във втория гейм на третия сет Димитров допусна двоен брейкпойнт, но с характер и майсторство се измъкна за 1:1. Без пробиви се стигна до тайбрек, в който Гришо игра по-смело и заслужено спечели, а украшение стана негова контра с бекхенд по правата в стил „Федерер”. Статистиката отчете Багдатис малко по-добър от форхенд и на мрежата, а Димитров с предимство от начален удар 12-4 аса, 79-76% спечелени точки от първи сервис.

21-годишният талант е записан и за втория подгряващ турнир преди Australian Open – в Сидни (6-11 януари), който има същия награден и точков фонд като в Бризбейн. Ако не откаже участие поради умора, Димитров ще играе в първия кръг срещу италианеца Фабио Фонини.