ЦСКА сменя Младенов с треньор за един ден

Авангардно: новият ще трябва да подпише, че могат да го изгонят едностранно по всяко време.

04.01.2013 | 20:51
ЦСКА сменя Младенов с треньор за един ден

„Титан” въвежда изобретение при традиционната треньорска касапница в ЦСКА с последна жертва Стойчо Младенов. Клубните собственици Димитър Борисов и Иво Иванов ще принудят наследника за договор, позволяващ уволнение във всеки момент.

Изпълнителният директор Венцислав Живков разкри авангардната идея: „Водим преговори с два екипа, българи и чужденци, на 8 януари ще представим новия треньор. В контракта му ще има специална клауза за прекратяване веднага - не само ако отборът е извън тройката, а изобщо ако ЦСКА едностранно иска да го прекрати”.

Живков и спортният директор Георги Илиев предложиха на Младенов (плюс помощниците Анатоли Нанков и Бисер Цолов) раздяла по взаимно съгласие, без плащане на неустойки. Алтернативата е дисциплинарно уволнение за пропуснати работни дни в края на декември и началото на януари, което ще бъде съдебно оспорвано.

МОТИВИ. „Собствениците решиха така, защото не са доволни - обясни Живков. - Не може отборът да е на четвърто място, затова искаме промяна. Имаше доста поводи да се разделим, отпадането от Мура беше достатъчно. Стойчо Младенов не е лош треньор и получи шансове да покаже това, което иска. Резултатите са незадоволителни. ЦСКА под наше ръководство досега не е бил четвърти, имаме високи цели, спечелване на купата и борба за шампионското място. Ако има кандидати да дават тези огромни средства за издръжка, нека купят клуба и да слагат треньор, който да стои 5 години.”

ПРЕДИЗВЕСТЕНО. С вътрешни вражди и калпава лятна селекция „Титан” и Младенов докараха европейски резил срещу скромния словенски „Мура”, сетне слаб старт на сезона. Стигна се до изтичане от клуба към удобни медии на намеци за трансферни комисиони и документ с месечното възнаграждение на треньора (43 000 лв). Сега Стойчо заяви, че уволнението не е новина, а дълго подготвяно: „Няма начин да се разберем, защото тяхното желание е да напусна, аз съм освободен. Когато разтрогнем договора, ще обясня на феновете някои неща”.

Живков допълни, че вариант треньорът да остане при намалена заплата е коментиран преди Нова година, но вече е невъзможен: „Ще изплатим дължимите суми на Младенов и неговия екип. Достатъчно пари имат да получават, апелирам да ги вземат и да се разделяме както трябва. Неустойка няма да плащаме, защото имаме механизми и схеми за решаване на вътрешноклубни неща”.

ИЗПИТАН МЕХАНИЗЪМ. При всяка рокада босовете на „Титан” Иво Иванов и Димитър Борисов изпращат подчинения Живков да поднася обяснения. Преди 10 месеца (след разпродажба на Зику, Нелсън, Делев и Платини и загуба в първия пролетен кръг) ЦСКА смени дуета Димитър Пенев - Драголюб Симонович с Младенов, а директорът заяви: „Абсолютно съм убеден, че тази година ще станем шампиони, защото г-н Младенов е най-правилният избор за треньор на ЦСКА”. Сигурната титла беше загубена от 8 точки аванс, с поражение последния кръг в Разград.

През октомври 2011, когато Пенев и Симонович заместиха Милен Радуканов, Живков обеща проби до дупка. Това споходи Стратега, а сега и „Най-правилния избор”. Кадрилите под режисурата на „Титан” започнаха през пролетта на 2009 - Димитър Пенев „изгоря” след загуба в първия пролетен мач. Оттогава ЦСКА четири пъти се размина с титлата и през май може да прибави пета калъфка.

КОЛЕГИАЛНА ПОДКРЕПА. В първата си пресконференция като треньор на „Ботев” (Пд) Станимир Стоилов заяви: „Съжалявам за Стойчо Младенов, доказан специалист. Уволнението му е неуместно, шест месеца го гласиха за смяна и той работеше в ненормална обстановка. Ако имаше достатъчно уважение към треньорите в България, щяхме да постигнем по-добри резултати”.