Григор подхожда скромно към 4-ти опит за финал

„Нямам очаквания, искам да играя спокойно и с удоволствие”, декларира нашият преди полуфинала.

04.01.2013 | 15:08
Григор подхожда скромно към 4-ти опит за финал

Григор Димитров влиза без излишни емоции в четвърти опит за достигане на финал от професионалната тенис верига - утре сутрин срещу опасния кипърец Маркос Багдатис. След три неуспешни полуфинала през 2012 първата ни ракета подхожда скромно, за да избегне допълнително напрежение.

21-годишният талант от Хасково признава, че спокойствие и хладнокръвие са основата за убедително 6:3, 6:2 на четвъртфинала в Бризбейн срещу австрийския ветеран Юрген Мелцер. При успех над Багдатис той ще стане първи български финалист на турнир от ATP World Tour и може да влезе и сред водещите 40 в световната ранглиста.

Да се абстрахира от високия залог е важно за Димитров: „Нямам очаквания, искам единствено да се забавлявам, да играя своя стил и, разбира се, малко да импровизирам. Условията в Австралия ми подхождат, определено играя добре на този турнир, три победи индивидуално и две на двойки.”

Григор е наясно, че срещу Багдатис няма да печели толкова лесно точки от начален удар. 27-годишният кипърец (бивш №8 в света, сега №36) има значително по-добри ретури от елиминираните с по 2-0 американец Брайън Бейкър, №13 в света Милош Раонич и №29 Мелцер.

В четвъртфинала Димитров наниза 17 аса (срещу 5), спечели 84% от своите първи сервиси и изненада със 100% успеваемост при точки за пробив – отрази 4 от 4, осъществи 3 от 3. В първия сет след 2:0 с мощни сервиси парира всички шансове пред Мелцер за връщане на пробива, а във втория пак се измъкна от критична ситуация за 1:1. Това отчая 31-годишния австриец, който загуби „на нула” следващите 4 гейма и записа втора загуба от Григор след тази в Париж преди два месеца.

Балансът между Димитров и Багдатис е 1-1. Нашият победи през 2011 в Мюнхен и загуби на Уимбълдън 2012. Маркос е традиционно добър на твърдите кортове в Австралия – общо 38 победи и 14 загуби, финал на Australian Open 2006, титла в Сидни 2010.

Сега на четвъртфинала Багдатис игра динамично, разнообразно, агресивно от основната линия и на мрежата за 6:3, 6:4 над силния французин Жил Симон. Победата отвори апетита му за титла в Бризбейн: „Защо да не спечеля? Целта ми е да продължавам в същия ритъм и да намеря постоянството, което ми липсва в последните години. Ако го сторя, титлата ще дойде.”

Фаворит №1 обаче е защитаващият трофея Анди Мъри. Световният №3 и японецът Кей Нишикори ще играят полуфинал след победи с по 6:4, 7:6 съответно над Денис Истомин (Узбекистан) и Александър Долгополов (Украйна).

През 2012 шотландецът спечели турнира, победи Нишикори в четвъртфинал на Australian Open и после направи годината най-успешна в своята кариера с финал на „Уимбълдън”, олимпийско злато и първа титла от Големия шлем на US Open. Нишикори – световен №19, е дует с Димитров и утре ще играят полуфинал на двойки часове след соловите си мачове.