Егото на Бербатов впечатлява Англия

Медиите разделени за демонстрация след гол. Мартин Йол я нарича глупава, но с точно послание.

27.12.2012 | 16:32
Егото на Бербатов впечатлява Англия

Димитър Бербатов обра коментарите на английските медии за мача „Фулъм” - „Саутхемптън” (1:1), показвайки след гол фланелка под екипа с надпис „Запазете спокойствие и ми подавайте топката”. След тази нескромна проява в 8-ата минута Митко направи пропуск и грешка за опасна контраатака, а в останалото време не се изяви. С дузпа в 85-ата гостите заличиха ефекта от 15-ия гол на българина в изиграни от него общо 12 мача в празничния период 26-31 декември.

Мениджърът на „Фулъм” Мартин Йол определи демонстрацията като глупава заради последвалия жълт картон, но оцени посланието като правилно: „Ще говоря с Димитър, защото това не е най-умната постъпка. Той искаше да направи изявление. Всеки ден казва на по-младите в тима да владеят топката и да не се страхуват да играят с нея. Сега пак се оказа прав. Футбол се играе с увереност и самочувствие. Да се пращат дълги топки към Бербатов е нещо, които нито той, нито ние искаме. Всички сме разочаровани, ако не играем в желания от него стил. Не комбинирахме в средата на терена и се получи старомодна игра с дълги топки, каквато не искаме. Не играхме достатъчно добре, за да заслужим трите точки.”

Журналистите на Острова са разделени в оценките за Митко, а някои го сравняват със своенравната звезда на „Манчестър Сити” Марио Балотели, който показа надпис „Защо винаги аз?” след първия от двата си гола за 6:1 над „Юнайтед” миналия сезон.

Най-критичен е вестник Daily Mail: „Постъпката беше брилянтна за момента след гола, но българинът трябваше да продължи изявата на уникалния си ленив гений, за да не изглежда като проява на егоизъм и грешна преценка. Вместо това той в повечето време размахваше ядосано ръце. Саутхемптън изравни накрая, а Фулъм и техните фенове са всичко друго, но не и спокойни”.

Негативен е и Mirror: „Бившият нападател на Манчестър Юнайтед не защити посланието си, стреляйки с глава край вратата. Освен това имаше късмета да се размине с втори жълт картон за закъсняло влизане срещу Джейсън Пънчън”.

Daily Star прави интересен паралел с легенда на „Фулъм”: Преди 60 години Джони Хейнс направи своя дебют на Крейвън Котидж срещу Саутхемптън. Сега българинът поднесе представление, достойно за Маестрото, но както през 1962-а гостите се измъкнаха с 1:1”.

The Sun обявява Митко за най-добър в мача с оценка 8 и пише: „Мартин Йол призова изнервените си играчи да се вслушат в съвета на Бербатов, след като бяха изпратени с освирквания. Ленивият българин свали фланелката си, за да покаже набързо надраскано съобщение. Макар и недоволен от ненужния жълт картон, Йол се съгласи на 100% с посланието. Бербатов, играейки на ходом, докато околните препускат със 100 мили в час, става все по-ядосан от липсата на качествени подавания”.

Сериозните Telegraph и Guardian са на едно мнение: „Съотборниците имаха нужда от това указание на Бербатов, но изглеждат все по-неспособни да се придържат към него. Българинът несъмнено беше източник на най-добрите моменти за Фулъм, но можеше да получи и втори жълт картон”.

Освен липсата на качествени разигравания, за целия мач „Фулъм” направи 14 фаула като 5 от тях са дело на българина. Sky Sports пише 7 на Бербатов, а същата оценка имат трима от гостите като за играч на мача е обявен халфът им Шнайдерлин.  

На 29 декември „Фулъм” приема играещия по вкуса на Митко „Суонзи”. Отборът от Западен Лондон се държи на 6 точки над зоната на изпадащите, защото последните в класирането масово губят мачове.