Бербатов и 6-кратен шампион поздравяват България

Мартин Йол провокира нашата звезда с цитат от Майкъл Джексън и намек за влошено настроение.

25.12.2012 | 21:54
Бербатов и 6-кратен шампион поздравяват България

Димитър Бербатов привлече най-успелия си съотборник за празнично послание към България. Мамаду Диара, спечелил 6 поредни шампионски титли с френския „Лион” и „Реал” (Мадрид) в периода 2003-2008, изписа „Hello” и името си върху лист, на който Митко добави „Весела Коледа, България”. Под снимката във Facebook нашата футболна звезда пожелава „Честита Коледа...Здраве и щастие на всички..:))”.

Лъхащото от фотоса добро настроение на Бербо е положителен знак в кризисен момент за „Фулъм”. С доста слаба игра в два поредни кръга от Висшата лига (1:2 срещу Куинс Парк Рейнджърс, 0:4 срещу Ливърпул) отборът закръгли последни 10 мача с 1 победа, 4 равенства и 5 загуби, слизайки 13-и в класирането на 5 точки над зоната на изпадащите.

Успоредно се влоши и представянето на Митко – от 5 гола и 3 асистенции в първите 7 мача до нули в следващите 7. В предстоящите три срещи за една седмица „Фулъм” приема 17-ия в таблицата „Саутхемптън” (26 декември, 17:00) и 11-ия „Суонзи” (29 декември, 17:00), гостува на седмия „Уест Бромич” (1 януари, 14:45).

Мениджърът Мартин Йол признава, че това е най-тежкият му момент за 19 месеца, откакто води отбора. Той предупреди играчите, че ако не спечелят точките от двете домакинства, „Фулъм” ще стане застрашен от изпадане.

Холандецът вече пуска леки критики към Бербатов, вероятно да го провокира с цел „събуждане”. „Когато нещата вървяха добре, ние бяхме щастливи с него, но когато не вървят, той може би е нещастен – заяви Йол. - Димитър е свикнал да побеждава с предните си отбори, така че е редно ние да говорим с него, играчите да говорят с него и той да прави същото. Той трябва да се влага максимално. Когато го прави, няма проблем, но той е играч, когото е нужно да държим на пръсти, за да се представя добре. Бяхме щастливи в първите два месеца и сега трябва взаимно да полагаме усилия за тази цел.”

Преди разгрома в Ливърпул мениджърът цитира песен на покойния Майкъл Джексън, който от април 2011 има статуя на стадион „Крейвън Котидж”. В дуета с Пол Макартни „The Girl Is Mine” (1982) Краля на попа пее: “I’m a lover, not a fighter”. Йол заяви: „Подобно на Майкъл Джексън, аз винаги правя разлика между любовчии и бойци. Трябва да разберете, че играчи като Бербатов и Младен Петрич не са воини. В един отбор трябва да имате и от двата типа.”

Мениджърът имаше основания да се оправдава с контузии на основни халфове, но сега ще разполага с понеслия 1 мач наказание за картони Стив Сидуел и вероятно с плеймейкъра Брайън Руис. На линия за „Суонзи” ще са дефанзивният Диара, крилото Деймиън Дъф и острието Петрич.

Малиецът Мамаду Диара, роден три месеца и половина след Бербатов (18 май 1981), е боец с огромен опит и тактически познания. След трансфера от Лион в Мадрид през август 2006 за €26 милиона, записа 125 мача и 4 гола за 4,5 сезона в „Реал”. С „Монако” изпадна френския елит, изкара една есен без отбор, подписа с „Фулъм” в края на февруари 2012 и бързо убеди клуба да му предложи договор за настоящия сезон.

Незаменим колкото Митко е костариканецът Руис. Той лекува мускулна травма 40 дни, през които „Фулъм” вкара само 3 гола в 6 мача. Заради липсата му, българинът по-често игра като №10, отколкото на върха на атаката, а според Йол това раздвоение пречи и Бербатов не може да върши сам цялата работа в атака.