Хубаво вино и рядко зрелище: „Реал” - „Ман Юнайтед”

Сър Алекс обещава класна почерпка на Жозе. Моуриньо доминира в треньорския дуел с 6-6-2.

20.12.2012 | 16:47
Хубаво вино и рядко зрелище: „Реал” - „Ман Юнайтед”

Рекордьорът с 9 купи на Европа „Реал” (Мадрид) срещу 3-кратния първенец „Манчестър Юнайтед”, треньорски дуел Моуриньо - Фъргюсън, Кристиано Роналдо против бившия си отбор, начело с Уейн Рууни и Робин ван Перси.

Самият сър Алекс определи този сблъсък като най-голям от осминафиналите в Шампионската лига и изискващ почерпка с най-качествено вино: „Е, това е мачът на кръга. Това е страхотна възможност за нашите фенове да видят Кристиано отново, а също и за мен да се срещна пак с Жозе. Ще трябва да поръчам хубаво вино!”

Жребият противопостави още две европейски величия - изпадналият във финансова и игрова криза „Милан” (7 купи, последна 2007) и фаворит №1 „Барселона” (4/ 2011). Това е един от най-честите сблъсъци в турнира (15 пъти), в предишното издание тези отбори се срещнаха и в групите, и в елиминациите (Барса спечели четвъртфинал с общ рез. 3:1).

Вторият оцелял дотук английски тим - „Арсенал”, получи тежка задача срещу „Байерн” (4/ 2001). Двата досегашни сблъсъка са в полза на германския гранд, вкл. осминафинал преди 8 години. На последния финал „Челси” излъга с дузпи баварците в собствения им дом, преди да сдаде трофея в груповата фаза. Само един отбор от Англия е записвал чиста победа в Мюнхен (общо 12 мача) - скромният „Норич”.

Програма на осминафиналите в ШЛ

12 февруари, реванши на 6 март: Селтик - Ювентус, Валенсия - Пари Сен Жермен

13 февруари, реванши на 5 март: Реал Мадрид - Манчестър Юнайтед, Шахтьор Донецк - Борусия Дортмунд.

19 февруари, реванши на 13 март: Арсенал - Байерн, Порто - Малага.

20 февруари, реванши на 12 март: Галатасарай - Шалке, Милан - Барселона.

РЯДКО ЗРЕЛИЩЕ. Освен изключителен по класа, двубоят „Реал” - „Юнайтед” се е случвал само 4 пъти досега. През 1957 в полуфинал грандът от Мадрид побеждава с 3:1 вкъщи и 2:2 като гост по пътя към втората си КЕШ. През 1968, пак в полуфинал, „Юнайтед” взема връх с 1:0 вкъщи и 3:3 в реванша, преди да спечели на „Уембли” в Лондон своя първи евротрофей (тази година финалът е на новия „Уембли”, 25 май). „Реал” печели другите два сблъсъка - четвъртфинали през 2000 (0:0 вкъщи, 3:2 като гост) и през 2003 (3:1 в Мадрид и загуба с 3:4 в Манчестър).

ЖОЗЕ ПОДЧИНЯВА СЪР АЛЕКС. Моуриньо има значително предимство в треньорския дуел срещу Фъргюсън. От общо 14 мача, португалецът е печелил 6 и загубил само 2. С цената на победа е и равенство 1:1 на „Олд Трафорд”, чрез което португалецът и „Порто” спечелиха осминафинал по пътя към трофея в Шампионската лига 2004 г. В дебютния си сезон начело на „Челси” Жозе спечели титлата в Англия след 3:1 насред Манчестър.

Емилио Бутрагеньо, легендарен голмайстор и сега директор в „Реал”: „Ще бъде вълнуващо за всички, футболистите ще са амбицирани до краен предел и феновете ще са щастливи от този сблъсък. Манчестър Юнайтед са не само велик отбор, а и фантастичен клуб. Ние имаме отлични отношения с тях. Ще бъде труден и много равностоен двубой. Те имат силен отбор със страхотни лидери. Фъргюсън е фантастичен мениджър, на поста е от 25 години и знае как да извади най-доброто от своите играчи. Но ние сме Реал Мадрид, ще дадем най-доброто от себе си и ще бъдем на висота. Сигурен съм, че това ще са много, много специални мачове за Кристиано Роналдо. Той е страхотен професионалист и аз съм сигурен, че ще се раздаде максимално, за да се класираме напред. Алекс Фъргюсън и Жозе Моуриньо имат много добри взаимоотношения. Жозе е голям мениджър, той има контракт с нас и ние сме щастливи с него. Вярвам, че той ще изведе отбора до трофея в Шампионската лига и ще накара феновете ни да се гордеят, това е главната цел. За нас е много важно да възстановим всичките си контузени играчи за първия мач след два месеца, за да сме в най-добрия състав и в оптимална форма. Според мен изходът е непредвидим.”