„Акулите” като Паоло Роси - от ареста на терена

Трима от закопчаните с белезници тренираха, Херо разчита на всички за мача с „Локомотив” (Сф).

14.12.2012 | 23:56
„Акулите” като Паоло Роси - от ареста на терена

Историята с оплетените в хазарт играчи на „Черноморец” се превръща в български вариант на италианския оригинал с Паоло Роси. Нощувалите в ареста отиват директно на терена за осминафиналния реванш от Купа България срещу „Локомотив” (Сф) в събота от 13:00 ч.

Трима (Димов, Трифонов и Николов) тренираха веднага след освобождаването, двама (Йорданов и Младенов) получиха ден почивка. Всички ще бъдат в състава на „Акулите”, защото треньорът Димитър Димитров – Херо заяви, че ги смята за невинни и ще разчита на тях.

В разпитите и разследването досега не е установено манипулиране на мачове с цел печалба, а само нелегален хазарт. На един от петимата обаче може да бъде повдигнато обвинение като посредник между организаторите и десетките участници в залозите, което се наказва с година затвор или пробация.

Легендарният Паоло Роси отнесе 2-годишна присъда по аферата „Тотонеро”, която даде на света термина „черно тото”. Излизайки на свобода точно за Мондиал 1982, нападателят направи Италия световен шампион като вкара 6 гола (вкл. хеттрик за 3:2 срещу фамозната Бразилия с д-р Сократес, Зико, Фалкао, Едер). Освен голмайстор на първенството, Роси спечели и „Златната топка”.

Целта пред „Черноморец” е от нашенски калибър: заличаване на пасива 1:3 от първия мач в София за класиране на четвъртфинал. От квинтета несменяем титуляр е централният защитник Пламен Димов - син на скаута на „Черноморец” Диян Петков и брат на също споменавания в хазарта Галин Димов от „Нефтохимик”. Преслав Йорданов, Румен Трифонов, Даниел Младенов и Николай Николов са със статут на резерви.

Мачът в Бургас се очертава най-завързан от реваншите, които закриват годината за българския футбол. Затова е поверен на най-добрия ни рефер за 2012-та Станислав Тодоров. Останалите на 15 декември от 13 часа: Черно море - Левски (0:4), ЦСКА - Чавдар/Етр в Благоевград (2:0), Миньор – Банско (1:1) и Локомотив/Мз – Берое (0:4). В неделя от 13 ч: Нефтохимик - Пирин/ГД (0:1) и Ботев/Пд - Славия (0:3). Литекс се класира за четвъртфиналите с общ резултат 8:1 срещу Спартак/Вн.

Треньорът на „Акулите” Димитър Димитров изрази недоволство, че играчите са били третирани като престъпници, закопчани с белезници при откарването към ареста. „За мен беше важно да разбера дали моите момчета са залагали на български мачове и дали са манипулирали резултати на нашия отбор – допълни Херо. – Установено е, че не са. За мен те са невинни и ще бъдат такива до доказване на противното.”

Странно разминаване обаче се получи в изявленията на разследващите. Районният прокурор на Бургас Андрей Червеняков заяви, че футболистите са слагали пари само на чуждестранни мачове. В София шефът на ГДБОП Станимир Флоров разкри, че е залагано и на “А” и “Б” група, но не е установено манипулиране на резултати. Според него от разпитите става ясно, че „доста наши футболисти са зависими от хазарт”.

Обвинените като организатори на незаконната схема бивш борец Тодор Пачев и футболист аматьор от 4-дивизионния „Месамбрия” (Несебър) Иван Сивев са освободени срещу гаранции съотвенто 5000 и 1000 лв, предстои да се установи дали някой от тях има водеща роля.