Каре футболисти с белезници заради хазарт

26-годишни оплели десетки играчи, “Черноморец” отрича да е залагано на български мачове.

13.12.2012 | 22:22
Каре футболисти с белезници заради хазарт

Десетки футболисти са участвали в мрежа за нелегален хазарт, разбита при акция на ГДБОП под наблюдението на Районна прокуратура - Бургас. На разпит се явиха общо 8 от “Черноморец” и лидера в “Б” група “Нефтохимик”. Четирима играчи на елитния отбор (вкл. Румен Трифонов, Преслав Йорданов и Даниел Младенов) бяха изведени от областната дирекция с белезници и откарани с патрулка за 24-часов арест.

От МВР засега визират само незаконни залози - нещо съвсем различно от фриволно използвания термин “черно тото”. В единия случай става въпрос за организиране на хазартни игри без лиценз или участие в такива. Във втория – за манипулиране на резултати от мачове.

Случаят в Бургас поне засега е от първия тип, защото е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.327 ал.1от НК – устройване на хазартна игра не по установения от закона ред. Организаторите са задържани: двама 26-годишни бургазлии, единият криминално проявен за кражба. При доказване на вина наказанието е до 6 години затвор и до 10000 лева глоба.

Няколко футболисти са действали като посредници - събирали залози от съотборници и ги предавали на организаторите. Всички останали са само участници, което може да донесе максимум една година затвор или пробация.

Въпросът е да се установи чрез иззетите компютри и телефони на какви мачове е залагано в интернет. Ако футболистите са слагали пари и за двубои със свое участие, това ще е улика за “черно тото”.

Треньорът на “Черноморец” Димитър Димитров – Херо заяви, че става въпрос само за залози на резултати от чужбина. Собственикът на клуба Митко Събев е сигурен, че играчите не са задържани за манипулиране мачове на отбора. Според шефа на районната прокуратура Андрей Червеняков, залозите варират от 30 до 500 лева като печалбите и загубите са в пъти по-големи.

Българският футболен съюз излезе с позиция, в която подкрепя действията на МВР и изтъква своите заслуги. В централата имат информация, че акцията е на национално ниво, тоест може да последват арести и извън региона на Бургас.

“БФС е в непрекъснато взаимодействие с ГДБОП и прокуратурата, като още преди няколко месеца е предал цялата налична информация, свързана с опитите за манипулиране на мачове и незаконни залагания. Беше неизбежно усилената работа на разследващите органи в една отлично организирана операция на национално равнище да започне да дава своите плодове. Това е правилният път и ние сме решени да го извървим докрай, съдействайки с всички свои възможности на компетентните органи, за да се изчисти българският футбол веднъж завинаги. БФС, възползвайки се от информация на ГДБОП и МВР, още преди началото на актуалния сезон предприе редица мерки за ограничаване на опитите за манипулиране на мачове и незаконни залагания. Бяха предприети промени в реграмента на Елитните юношески групи, както и в календара за провеждане на мачове, така че чрез часовата разлика да се затруднят залаганията в букмейкърски къщи, далеч от територията на България. Беше изваден отбор от Елитната юношеска група, а други два бяха поставени под мониторинг. Беше назначен Офицер по почтеността към федерацията - дългогодишен служител на МВР, а през март 2013 г. по покана на ФИФА Българският футболен съюз ще изпрати трима свои служители в Рим на обучение за борба с манипулирането на футболни мачове.”