Англия разсипва „Челси” с паралел Торес - Бербатов

Митко обявен за професор, фантастичен и неудържим при 0:0 като гост на именития съсед.

29.11.2012 | 17:50
Англия разсипва „Челси” с паралел Торес - Бербатов

С контрастни сравнения между Фернандо Торес и Димитър Бербатов английските медии илюстраират дербито на съседите „Челси” и „Фулъм” (0:0). Новият мениджър на еврошампиона Рафа Бенитес записа второ нулево равенство вкъщи (след дебюта срещу Манчестър Сити), поставяйки един и изравнявайки друг антирекорд. За 9 години власт на Роман Абрамович „Челси” сефте не вкарва гол в три поредни мача (вкл. фаталния за Роберто Ди Матео 0:3 в Торино) и само Аврам Грант не бе записал победа в първите си два начело на тима.

Торес, любимец на Бенитес от периода им в „Ливърпул”, наниза 648 минути без гол във Висшата лига. Рафа го оправда с масираната и упорита отбрана на „Фулъм”: „Въпрос на време е Фернандо и отборът да си върнат увереността с голове и победи. Трябват ни по-високо темпо, по-бързи взаимодействия и ако го постигнем, имаме изпълнители да се борим за титлата. Изоставаме 7 точки, но първенството е дълго.”

Мениджърът на „Фулъм” Мартин Йол откроява Бербатов и съжалява, че тимът пропусна да открадне победата при 2-3 отлични контраатаки: „През втората част те ни подложиха на силен натиск, но Бербатов беше почти неудържим. Той беше фантастичен и връзваше играта, но всички работиха здраво.”

Телевизия Sky Sports обяви българина за играч на мача: „Бербатов тотално засенчи Торес, създавайки страхотни контри. Неговият контрол на топката и уменията да включва колеги в играта бяха централни в стратегията на Фулъм”.

Хенри Уинтър, вестник The Telegraph: „При Бенитес „Стамфорд Бридж” стана дом на нулевите резултати и мрачните мисли. На Челси липсваше увереност, целенасоченост и лидерство, а Фулъм беше много организиран, работлив и упорит. Хюз беше изключителен, Рийзе и Сидуел не спряха да се хвърлят и блокират. Бербатов, един професор на терена, беше олицетворение на хладнокръвие като фокусна точка в системата 4-5-1. Той беше толкова добър в изплъзването от пазачите. Ромеу получи жълт картон, защото се вкопчи в българина като игрив октопод. Торес, изразяващ почти постоянно раздразнение, гонеше топката по фланговете, но никога не изглеждаше близо до гол. При последния сигнал, след кратки освирквания и скандирания „Искаме си Челси обратно”, домашните привърженици се изнесоха бързо, размишлявайки върху реалността - Бенитес направия техния тим по-труден за пречупване, но и по-труден за обичане”.

The Sun пише 8 за халфа на „Фулъм” Стив Сидуел, а Бербо получава 7 - наравно с петима съотборници: „Не би могло да има по-голям контраст в мача от този между двамата №9. Езикът на тялото говори много за състоянието им. Берба дирижира и води с пример. Той никога не действа в отбрана, но има навик да направи отиграване от световна класа, точно когато изглежда луксозна придобивка. Дали ще вкара или не, той е наслада за гледане. Торес изглежда кисел и играе като такъв. Сега в Челси няма радост, само съжаления.”

Daily Mail: „Вижте го (Торес) - отчаяна фигура, опитваща да преоткрие любовта към играта. Почти е сърцераздирателно за гледане. В неделя той игра с топката 27 пъти и отправи един удар, а снощи показа леко подобрение: 34 докосвания, три изстрела. Най-важната статистика е една дебела нула. Той е неспособен да функционира, независимо от схемата и стартовите 11. Вместо това класните изпълнения бяха от Бербатов. На моменти той беше в настроение, прибирайки топката и поднасяйки я на съотборници. Той винаги е бил чалнат, но си остава един от най-харизматичните нападатели. Неговият поглед над играта е на футболист от Шампионската лига, създаващ пространсва и време в най-затворени позиции. Той игра с топката двойно повече от Торес.”

Daily Mirror: „Фарса в синьо (игра на думи с желанието на Абрамович Челси да играе като Барса). Бенитес твърди, че титлата още е постижима, но реакциите на феновете сочат, че испанецът живее в свой свят. Надеждите, че Рафа ще възроди Торес с вълшебна пръчка, се изпариха доста преди феновете да дадат воля на своите чувства. Най-изобретателни изпълнения - освен върховните умения на Бербатов - дойдоха от гостуващите фенове със закачливи скандирания за Бенитес (Той работи, където си поиска) и „пожарното” опразване на трибуните.”

Guardian: „Фулъм създаде най-изгодните положения на контраатаки и вдъхновен от изпъкващия на терена офанзивен талант. Бербатов прави футбола на това ниво да изглежда абсурдно лесен. Мартин Йол го описа като неудържим и това не беше нескромно. Ромеу трябваше да му направи ръгби прийом за жълт картон поради липса на други средства да го спре. Българинът неспирно бълваше качество и участваше във всички набези на Фулъм.”

Evening Standard: Отборът на Йол беше тактически добре организиран във формация 4-5-1, водена от технически завършения Бербатов. Как ли щеше да се справи Челси, ако атаките се градяха около нападател с познанията на българина, вместо апатичния Торес”.

На 1 декември е последният мач, в който Митко замества с лентата наказания капитан Хангеланд. Ще е специален за Бербатов и Йол - домакинство на бившия им тим „Тотнъм”. Същия ден в друго лондонско дерби „Челси” е гост на „Уест Хем” и при нов неуспех може да изостане още зад лидерите. „Манчестър Юнайтед” гостува на „Рединг”, а „Сити” е домакин на „Евертън”.