“Левски” отрича заслуга на Борисов за „Газпром”

Батков и Тонев спечелили спонсорския интерес на руснаците с авансово изпратена презентация.

19.11.2012 | 17:53
“Левски” отрича заслуга на Борисов за „Газпром”

Докато в ЦСКА чакаха на обещания, ние се постарахме да заслужим интереса на “Газпром”. Тази теза лансират от “Левски” покрай ескалацията на настроения срещу премиера. Бойко Борисов се ангажира да привлече газовия гигант към “червените” и не разясни дали има пръст за последвалия избор в полза на “сините”. Поляризацията на емоции се изля в национален ефир с обидни скандирания към премиера (на мача ЦСКА – Берое 2:0).

Ръководството на “Левски” изтъква свои заслуги срещу версията, че българската власт е лобирала “в синьо” пред руснаците. Собственикът Тодор Батков заяви: “Не играхме никак добре (при загубата с 1:2 от Лудогорец в Разград), но за това да говорят спортните хора в клуба. Моята работа е друга и мисля, че си я върша добре, особено и с оглед на това, което се случи преди три дни”. За по-убедително босът ще говори довечера в спортно тв-шоу, където редовно участва самият министър-председател.

Директорът в “Левски” Иво Тонев, смятан за най-близък до Бойко Борисов от всички спортни функционери, се постара да внесе конкретика. Бившият общинар и шеф в тотализатора разкри, че “сините” авансово изпратили своя презентация до “Газпром”. Така руската мегакомпания се запознала с историята, финансовото състояние, проекта за нов стадион и условията в детско-юношеската школа, още преди посещението на Алексей Милер в София.

В “Левски” изпреварват събитията, а в ЦСКА ги следват. Изпълнителният директор Георги Илиев едновременно хвали и критикува ядосаните привърженици: “Ние останахме единственият клуб без никаква помощ от никъде. Имаме само феновете и им благодаря за подкрепата. Не е коректно това (обидните скандирания). Премиерът така е преценил, така е направил. Може би ЦСКА не му е симпатичен или нещо има... Очаквам да помогне и на нас. Август месец той обяви, че Газпром ще помага на ЦСКА, че правителството ще направи всичко възможно, както помогна на 7-8 отбора. В България нищо не става без него (Борисов). В момента е решил е, че Газпром ще помага на Левски – така е преценил. Той е премиер, не може ние да определяме насоката на правителството и лично на премиера. Дали е легално или не, в България това е в момента и ние трябва да приемем действителността”.

Стойчо Младенов не пропусна да засегне горещата тема: “Благодаря на нашите фенове, защото те са хората, които спасяват клуба в такива кризисни моменти. Надяваме се, че както се помогна на някои отбори, ще се помогне и на нас”.

Треньорът смята, че ЦСКА е преодолял най-тежкия момент на кризата, но не скрива опасения от бягство на играчи заради просрочени заплати. Румънецът Пакурар си стегна багажа точно преди мача, с който “червените” станаха трети в класирането (по 25 точки и по-добра голова разлика от Ботев/Пд). “Лудогорец” си върна върха с 32, а губещият ключовите мачове “Левски” се върна втори с 31. До края на годината остават 1/16-финални реванши за Купа България на 24-25 ноември (вкл. ЦСКА – “Лудогорец”) и два кръга от “А” група – на 28 ноември и 8-9 декември.