Любо Пенев оцени “много високо” дебютната година

“0:1 от Украйна ни показва, че имаме още много да учим и работим”, признава треньорът.

14.11.2012 | 22:49
Любо Пенев оцени “много високо” дебютната година

Една обнадеждаваща за футболните национали 2012-а под ръководството на Любо Пенев приключи с невзрачна загуба 0:1 от Украйна. Селекционерът даде много висока оценка на дебютната си година след контролата, загубена с гол на Кучер в 33-ата минута пред почти празни трибуни на стадион “Васил Левски”.

Балансът на отбора с 46-годишния специалист е 3 победи, 4 равни мача и 2 загуби. Във важните четири квалификации за Мондиал 2014 бяха постигнати три равенства срещу участници на Евро 2012 плюс победа над Армения.

Срещу полурезервния състав на Украйна липсваха устремът и скоростта, с които нашите компенсираха дефицит на класа в официалните мачове. Безплодна доминация след почивката даде повод на Пенев да заключи, че отборът заслужавал равненство.

През първата част дълги топки към българския пеналт извеждаха нападатели зад централната ни двойка Бодуров и Иванов. В 23-ата минута стабилният вратар Стоян Колев (заместил увредилия менискус в тренировка Николай Михайлов) хладнокръвно спаси сам срещу Селезньов. Голът падна от корнер, при който редовният грешник Занев изпусна Кучер за разстрел с глава.

За втората част Пенев направи три промени и една от тях – Дяков, отлично изведе Божинов, който стреля във вратаря. Валери спечели първия корнер за България в 60-ата и отстъпи мястото си на Рангелов, а в 63-ата дебют направи 33-годишният Иван Цветков. Звездата на “Ботев” (Пд) чака български паспорт, след като веднъж се отказал от него заради холандски. В 82-ата минута той пропусна другата добра ситуация чрез неточно воле, а в останалото време търсеше топката в по-задни позиции или центрираше от фланговете.

Върнатият в отбора бразилец Маркиньос показа активност, но не изпъкна над общия сив фон, а раздвиженият Сашо Тонев влезе късно. Съставът: Колев - Й. Минев, Бодуров, Иванов, Занев (46 В. Минев) – Сърмов (46 Дяков), Илиев (63 Цветков), Г. Миланов (46 Маркиньос) - Манолев, Попов (77 Тонев) – Божинов (61 Рангелов).

За мача Любо Пенев коментира: “Изиграхме две различни полувремена – посредствено, хаотично първо и по-добро второ, но ни липсваше гола. В единоборствата не подходихме с тази твърдост и решителност. Разглеждам мача не като резултат, а като загуба в игрови план. Полезна контрола, защото видяхме, че имаме доста да учим, още сме в началото и никой да не си мисли, че вече сме направили много. Въпреки негативния резултат трябва да бъдем много доволни, да не навеждаме глави и да продължим в същата посока”.

Равносметката на селекционера: “Давам една много, много висока оценка на отбора за годината. Започва да се оформя ядро от играчи, показващи постоянно добра игра. То трябва да повлича отбора напред, около него има други, които варират. Налице е колективен дух и дисциплина. Момчетата са съпричастни и разбират, че това е правилният път, но ни предстои много работа. Новите (Маркиньос и Цветков) неслучайно са повикани – имаме в средата на терена играчи, които са висящи с картони, затова е належащо да изпробвам други, доволен съм. В двете квалификации през март можем да предопределим съдбата си за оставащите четири мача наесен. Самите футболисти знаят, че трябва да бъдат отлично подготвени за тези две дати (22 март срещу Малта и 26-и в Дания)”.

Капитанът Ивелин Попов определи мача като полезен и в никакъв случай слаб, няма причина да се разваля положителното впечатление за годината. Защитникът Иван Иванов призна: “Като цяло не играхме добре, но този мач ще ни послужи да знаем как не трябва да играем”.

Станислав Манолев е доволен от изявите си в националния, но иска да прекрати периода като твърда резерва в “ПСВ Айндховен”: “Имам силно желание да напусна през зимата и да заиграя редовно, в по-силно първенство, в по-силен отбор, но засега няма конкретен интерес. Тази ситуация ме изнервя, не искам да запълвам дупки, не съм удовлетворен. Ще направя всичко възможно и ако има оферта, изчезвам от Айндховен”.

Първата година на Любо Пенев

29 февруари, контрола, Унгария – България 1:1 (Шалай 42; Божинов 87)

26 май, контрола, Холандия – България 1:2 (Ван Перси 45; Попов 49-дузпа, Мицански 90+3)

29 май, контрола в Залцбург, България – Турция 0:2

15 август, контрола, България – Кипър 1:0 (Мицански 66)

7 септември, квалификация СП, България – Италия 2:2 (Манолев 30, Г. Миланов 66; Освалдо 36 и 40)

11 септември, квалификация СП, България – Армения 1:0 (Манолев 43)

12 октомври, квалификация СП, България – Дания 1:1 (Рангелов 7; Бентнер 40)

16 октомври, квалификация СП, Чехия - България 0:0

14 ноември, контрола, България – Украйна 0:1