Обама и Ромни затвориха кампанията с тема спорт

Президентът предвижда титла за Чикаго в НФЛ, претендентът акцентира на борбата срещу допинга.

06.11.2012 | 18:26
Обама и Ромни затвориха кампанията с тема спорт

Своеобразен финален диспут между кандидатите за Белия дом се състоя в почивката на шампионатен двубой по американски футбол. Часове преди началото на изборите президентът Барак Обама и кандидатът за поста Мит Ромни се сблъскаха задочно на спортна територия, в почти ритуалния за САЩ „Футбол в понеделник вечер”.

Сателитните блиц интервюта, общо 6 минути, с Крис Бърман от телевизия ESPN заместиха традиционните експертни анализи в полувремето на мача (Ню Орлийнс Сейнтс – Филаделфия Ийгълс 28:13). Водещият зададе по 4 въпроса – един генерален и три със спортна насоченост.

Запитан “Какво ново научихте за последните 4 години, което не знаехте преди мандата?”, президентът започна свойски с “Крис” и отговори, че най-вече е потвърдил своите виждания за моралните ценности на американския народ. Като умел преход той посочи спорта и в частност футбола за обединяващ нацията – “където и да отидеш, всички го коментират”.

Президентът получи шанс да изтъкне как осъществил идея за въвеждане на плейофи в колежанското футболно първенство, което е популярно колкото професионалното в НФЛ. „Обещание – дадено, обещание – изпълнено”, изпъчи се той. Въпросната новост влиза в сила от 2014 с плейофна четворка, а сега Обама иска да доразвие този формат до 8 отбора.

На въпрос дали неговите съграждани от „Чикаго Беърс” са способни да спечелят Супербоул този сезон, държавният глава отвърна с вариация на прочутия слоган от кампанията през 2008: „Да, те могат!” и се аргументира, че отборът има най-добрата отбрана в Лигата, а Чарлз Тилман е достоен за защитник на годината.

По отношение на трудността да се дублират титли в спорта и политиката, Обама изтъкна като най-важно да останеш фокусиран върху целта и действията си. Единствената разлика според него - в политиката не е най-важно да спечелиш изборите, а да свършиш работа на избирателите.

Републиканецът Мит Ромни е не само фен, а има и заслуги към спорта в световен мащаб. Той разясни, че е прехвърлил своите пристрастия от Детройт, Мичиган към Бостън, Масачузетс, където живее вече 40 години. В периода му като губернатор на щата футболният “Ню Ингланд Пейтриътс” триумфира на два поредни Супербоул, а бейзболният “Бостън Ред Сокс” завоюва титлата за първи път след 1918-а.

“Поемам пълна отговорност за двете победи на Супербоул, както и за спечелването на Световните серии от Ред Сокс – пошегува се републиканецът. - Хей, вижте, като губернатор биваш обвиняван за всичко, което се обърка. Редно е да получаваш и заслугите за всичко успешно.”

Ромни беше шеф на организационния комитет на Зимната олимпиада в Солт Лейк Сити 2002. “Там видях величието на човешкия дух – как хора, изправени до лимита на своите възможности, демонстрират решителност, страст, воля, понякога патриотизъм, лоялност към своите съотборници. Това е място, на което виждаш какво се крие под повърхността на отделен човек и биваш вдъхновен.”

Запитан какво би променил на първо място в спорта, Ромни - вероятно и заради олимпийския си опит – се показа най-загрижен за употребата на допинг: “Виждали сме някои от световните величия да падат от пиедестал заради забранени стимуланти. Трябва да продължим да се борим срещу това. Трябва да направим така, че технологиите да не изостават от хората, които опитват за заобиколят закона. Трябва да променим тази култура, според която употребата на допинг е приемлива.”