Победата на Райконен в Абу Даби е "нищо особено" за него

Претендентите за титлата Алонсо и Фетел финишираха втори и трети, гарантирайки си още прединфарктни моменти в оставащите две състезания.

04.11.2012 | 18:03
Победата на Райконен в Абу Даби е

Кими Райконен спечели драматичното състезание за Гран при на Абу Даби във Формула 1. Това е първа победа за финландеца от „Спа“ 2009, както и първата след завръщането му във Формула 1 през сезон 2012. Завършилият втори Фернандо Алонсо натискаше неуморно до самия край, стопявайки разликата до 0.8 секунди, а трети се класира лидерът в шампионата при пилотите Себастиан Фетел.

Стартиралият от полпозишън Люис Хамилтън отпадна в 19-ия тур от надпреварата, след като получи повреда в своя болид McLaren.

В съботната квалификация Фетел даде трето време, но бе наказан да стартира от дъното на колоната, заради по-малко от изискваното от правилника гориво в резервоара. От началото на надпреварата до нейния край, двукратният световен шампион напредна с 21 позиции.

В типичния си невъздържан и хладнокръвен стил Райконен на два пъти почти се скара на състезателния си инженер, който му даваше напътствия по радиото. В единия от случаите Ледения отговори „Оставете ме на мира. Знам какво да правя.“, а когато бе посъветван да генерира по-висока температура в гумите си, той отвърна „Да, да, да, знам много добре.“. На пресконференцията след финала Кими продължи с небрежното си поведение. На въпрос от водещия Дейвид Култард, как му се е сторило днешното състезание, Райконен отговори: „Нищо особено“.

В битката за титлата Фетел запази лидерската си позиция, а с второто си място днес Алонсо стопи само 3 точки от своя пасив. Пилотът на Red Bull води с 255 точки, следван от испанеца с 245.

Подробности четете в специализирания ни сайт autoonair.bg.