Джокович излиза като Дарт Вейдър и е сразен

Световният №1 поздравява Париж за Хелоуин, печели сет с 6:0 и е отстрелян от американец.

31.10.2012 | 18:56
Джокович излиза като Дарт Вейдър и е сразен

Новак Джокович със сигурност ще запомни този Хелоуин, и съвсем не с добро. Световният №1 излезе на корта в Париж с маска на Дарт Вейдър заради деня на Вси светии. Спектакълът продължи с убийствено 6:0 в първия сет срещу американеца Сам Куери (мач от втори кръг на турнира от сериите “Мастърс”).

Оттам започна своеобразна версия на “Империята отвръща на удара”, но в тенис вариант Дарт Вейдър беше от губещата страна. 25-годишният Куери, който е №24 в ранглистата, измъкна втория сет с тайбрек и в третия проби сервиса на Джокович за 3:2.

Ноле хвърли всички сили за обрат и при 4:3 стигна до три възможности за пробив, но всеки път Куери ги отразяваше с ас, а за капак с още един наклони везните за 5:3. Сервирайки за победата, американецът беше по-убедителен и не даде надежди на сърбина. Общо в мача 198-сантиметровият бомбардировач от Сан Франциско наниза 18 аса в полето на Джокович.

В същия кръг по-рано днес Григор Димитров резонно загуби от световния №12 Хуан Монако. Аржентинецът имаше две убедителни победи от предишни техни срещи и сега беше по-затруднен от Гришо, но спечели със 7:6 (4), 6:2.

Димитров дори можеше да измъкне първия сет, но пропусна една възможност при 5:4 и се стигна до тайбрек, загубен с 4-7. Мисълта за изтървания шанс явно му тежеше и той допусна фатален пробив в началото на втория сет.

Цял мач Григор игра без основното си оръжие – силния сервис. Вкарваше само 52% първи начални удари, вследствие асовете бяха рядкост (общо 5) и трябваше да хаби сили за спечелване на геймове от по-слабия втори сервис. От общо 64 разигравания при свой начален удар, 33 бяха от първи и 31 от втори сервис като спечели съответно 70% и 65%. За сравнение Монако вкара 63%, спечели съответно 83 и 67%.

Най-важно е, че Димитров със сигурност ще завърши годината сред първите 45 в света, защото тези под него в ранглистата отпаднаха на същия етап. Сега българинът е №49, но със спечелените в Париж 70 точки ще се изкачи докъм 43-ти.

Както Bulgaria On Air прогнозира, повечето преследвачи отпаднаха във втория кръг - №60 Виктор Ханеску (Рум), №64 Карлос Берлок (Арж), №71 Игор Сайслинг (Хол), както и застигнатият от българина №47 Беноа Пер (Фр). Остава да изиграят срещите си №50 Алберт Рамос (Исп), №57 Алехандро Фая (Кол) и №59 Пол-Анри Матио (Фр). В последни мачове от първия кръг пък отпаднаха двама испанци - №63 Химено-Травер и №73 Гарсиа-Лопес.

Единствен сензация поднесе миналият като Григор през квалификациите №65 Йежи Янович (Полша). 22-годишният 203-сантиметров гигант стигна трети кръг с впечатляващи победи по 2-0 над №15 Марин Чилич (Хър) и №19 Филип Колшрайбер (Гер). За да задмине Димитров обаче ще трябва да спечели и срещу победителя от мача Анди Мъри – Пол-Анри Матио, което изглежда нереално.