Щастливи сълзи на Пиронкова след обрат за 2-1

Нашата тенисистка се наложи в тайбрек, но открои като ключови началото и края на втория сет.

30.10.2012 | 21:56
Щастливи сълзи на Пиронкова след обрат за 2-1

Емоциите на Цветана Пиронкова се изляха в радостни сълзи след драматичен обрат срещу китайката Дзе Джън на Qatar Airways Турнир на шампионките в „Арена Армеец”. Нашата тенисистка спечели с 2:6, ,6:4, 7:6 (4) първия мач от група „Средец”, който продължи 2 часа и 40 минути. В последния сет Цвети изпусна аванс от два пробива, но мобилизира психиката си и стигна до успеха след тайбрек.

„Това беше много важна победа – заяви Пиронкова и се разплака. - Тези сълзи са от радост. Благодаря на всички за подкрепата, без вас нямаше да се справя.”

12-хилядната зала „Арена Армеец” изглеждаше пълна на 1/3, но организаторите обявиха посещение от близо 6000 зрители. Цвети беше сериозно надиграна в първия сет и го загуби след серия допуснати пробиви.

Във втория сет пловдивчанката разнообрази своята игра, а по-стабилната и агресивна от крайната линия китайка загуби ритъм и постепенно започна да допуска грешки. Пиронкова преодоля трудни моменти при свой сервис за 2:2 и в следващия гейм осъществи пробив „на нула” за 3:2. Дзе Джън успя да реагира и проби за 4:4, но всичко се реши в следващия девети гейм. При два брейкбола за Цвети, китайката рухна още на първия с изстрел в мрежата.

„Не мога да откроя един, много бяха ключовите моменти в мача – коментира още Пиронкова. - Началото на втория сет беше много важно, както и геймът след 4:4. Паузата, която направих след първия сет, не беше тактическа - просто отидох до тоалетната, но ми помогна да се успокоя и концентрирам.”

В третия сет Цвети стартира отлично като спечели два пъти сервиса на китайката за 3:0. Въпреки че допускаше доста грешни изстрели в аут или в мрежата, Дзе Джън върна единия пробив веднага, а втория – в последния възможен момент, когато българката сервираше за мача при 5:3. В тайбрека и двете тенисистки допуснаха серия минипробиви, но китайката направи двойна грешка за 3-5 и се предаде 4-7.

Това беше и първа победа за 44-ата в света Пиронкова след две загуби от 29-ата Дзе Джън в досегашните им срещи.

В сряда от 18:15 часа Цвети излиза за втория си двубой от група „Средец” – срещу рускинята Мария Кириленко. В другата група „Сердика” италианката Роберта Винчи отнесе словачката Даниела Хантухова с 6:1, 6:2. Каролин Вожняцки започна отлично срещу Сие Су-Вей от Тайпе и е другият фаворит за класиране на полуфиналите.