Ултиматум към Велико Търново за край на футбола

БНТ взе правата за излъчване на Купа България, стартира с „Лудогорец” – ЦСКА в сряда.

29.10.2012 | 21:25
Ултиматум към Велико Търново за край на футбола

Българският футболен съюз заплаши „Етър” с изхвърляне от играта в 16:00 часа на 30 октомври. Ултиматумът с експресен срок по-малко от денонощие изисква великотърновският клуб да плати на централата просрочени глоби от наложени наказания. В противен случай шампионът на България за 1991 година „няма да бъде допуснат до участие в първенствата и турнирите на БФС до пълното заплащане на задълженията”.

Първият мач, подлежащ на въпросната санкция, е в сряда от 1/16-финалите за Купата на България като гост на „Миньор”. Закъсалият финансово „Етър” току-що взе глътка въздух в „А” група с домакинска победа 1:0 над „Ботев” (Враца), която го изкачи от последното 16-о на 14-о място.

Турският основен акционер Фейзи Илханлъ е под натиск от търновските привърженици заради финансови проблеми, довели до конфликти, слаби игри и дисциплинарно уволнение на треньора Цанко Цветанов преди две седмици. Ръководството на клуба обаче демонстрира спешни действия за излизане от кризата с привличане на нови играчи и турски специалист за треньорския пост. Междувременно правителството отпусна около 600 000 лева за модернизация на стадиона, която би се обезсмислила при изхвърляне от професионалния футбол.

БФС обяви още, че Българската национална телевизия придоби правата за Купа България. Преговорите за излъчване на първенството продължават.

БНТ ще стартира отразяването на турнира с дербито на 1/16-финалите между носителя на трофея „Лудогорец” и ЦСКА в сряда от 20:45 ч. Със сигурност ще бъде излъчен и реваншът в София на 24/25 ноември.

Мачът в Разград ще е мерило за състоянието на двата отбора, които поеха различни посоки в шампионата през последните 7-8 дни. ЦСКА надви „Левски” и изпусна победа като гост на „Ботев” в Пловдив (1:1), а треньорът Стойчо Младенов се изпъчи как отборът заигравал все по-добре.

„Лудогорец” загуби аванса си като лидер в „А” група, разпилявайки 5 точки в последните 2 кръга. Равенството 1:1 срещу „Ботев” във Враца беше възприето като случайност, но последвала загуба с 0:1 от „Черноморец” в Бургас. Треньорът Ивайло Петев заяви днес, че никой в клуба не прави драми, а всички гледат напред. Петев определи ЦСКА като „корав противник”, въпреки че за една година „Лудогорец” записа две домакински победи с по 1:0 и едно равенство в София от срещите си с „червените”.

 

Купа на България, 1/16-финали, първи срещи

30 октомври (вторник)

15:00 Евроколеж (Пд) - Ботев (Пд), Спартак (Вн) – Раковски, Банско - Видима-Раковски

31 октомври (сряда)

15:00 Локомотив (Пд) – Литекс, Силистра - Чавдар (Етрополе), Миньор – Етър, Локомотив (Мз) – Калиакра, Пирин (ГД) – Монтана, Ботев (Вр) – Нефтохимик, Любимец – Славия, Струмска слава (Радомир) - Черно море, Локомотив (Сф) - Мастер (Бс) - на ст. Славия

17:00 Левски - Пирин (Разлог)

18:00 Берое - Академик (Св)

20:45 Лудогорец – ЦСКА

1 ноември (четвъртък)

15:00 Спартак (Пл) – Черноморец