Футболни босове изместват посредника за тв-правата

Домусчиев, Батков и Ко - фирма, която ще действа вместо досегашния търговец Вальо Михов.

01.11.2012 | 20:29
Футболни босове изместват посредника за тв-правата

Епопеята с медийните права за излъчване на българския футбол стигна до авангардно решение. Собственици на водещи клубове направиха фирма, която купува продукта от притежателя БФС след гласувано одобрение от всички в “А” група, вкл. новите притежатели.

Мотивът на клубовете е, че сами ще могат да продават продукта по-изгодно от БФС и досегашния посредник Валентин Михов. Фирмата на босовете практически измества тази на Михов, която договаряше цена с БФС и клубовете, а после намираше телевизионни, радио, интернет партньори и рекламодатели при евентуална печалба.

Правата се притежават и продават от БФС, а клубовете не могат да ги търгуват от свое име и поотделно. Измисленият нов метод може да се тълкува и като заобикаляне на закона.

Фирмата носи име “Футбол Про Медиа” ООД, но може да се асоциира като “Домусчиев, Батков и Ко” - подобно на една мениджърска агенция с голямо влияние, която вече не е колективна заради юридически конфликт на интереси.

Босът на “Лудогорец” Кирил Домусчиев обясни пред “Дарик”, че собственици на водещи клубове създават фирма, в която той е партньор с Тодор Батков от “Левски”, но очаква да се включат още Венци Стефанов от “Славия” и дуото от “Титан”, притежаващо ЦСКА. Според Домусчиев, въпросната компания няма да печели нищо, а цели осигуряване на по-добра обща цена, която после се разпределя между всички клубове в елитната дивизия.

Засега мачовете от “А” група се продават “на парче” (БНТ взе турнира за купата). От предстоящия 11-ти шампионатен кръг на 4 ноември, неделя, БНТ ще излъчи “Миньор” – “Левски” от 13:30 часа, а ТВ7 взе пловдивското дерби “Локомотив” – “Ботев” от 14:30.

Официалното съобщение от БФС:

“След гласуване сред представителите на професионалните клубове от "А" група под егидата на Българския футболен съюз бе приета офертата на "Футбол Про медиа" ООД за тв правата от сезон 2012-2013. Предложението бе значително по-добро от направеното от телевизионните канали, участвали в наддаването, и удовлетворява напълно интересите на клубовете. Мачовете от "А" ФГ се завръщат на малкия екран за радост на всички футболни запалянковци - още тази неделя ще бъдат излъчени пряко две срещи в ефира. Българският футболен съюз благодари на всички участници в преговорите, които завършиха успешно и ще позволят на любителите на футбола в страната да наблюдават мачовете от елитната ни дивизия.”