БФС пусна звездата на ЦСКА за битка в Пловдив

Комисията обвинява клуба за решаващ документ, странно защо внесен с месец и половина закъснение.

24.10.2012 | 19:57
БФС пусна звездата на ЦСКА за битка в Пловдив

С хепиенд и сериозни подозрения приключи абсурдната сага около състезателните права на Мишел Платини в ЦСКА. БФС даде зелена светлина за картотекиране и насочи към клуба цялата вина, че два месеца бразилецът нямаше възможност да упражнява професията си.

29-годишният нападател ще може да дебютира повторно за „червените” в събота от 16:00, в директна битка за третото място като гост на „Ботев” (Пд). ЦСКА е четвърти в „А” група, на 2 точки зад пловдивския тим. Главен рефер на този централен мач от 10-ия кръг ще е Таско Тасков (Сф).

Платини се завърна в ЦСКА през юли след 4 неуспешни месеца в „Динамо” (Букурещ). До 31 август „червените” не можеха да картотекират нови играчи, но след тази дата Мишел оставаше без права поради нередности с датата на договора му. Пред Вечното дерби от ЦСКА направиха пореден опит да го уредят за игра и заплашиха, че от тази седмица започват съдебни дела срещу БФС за материални и морални щети.

От Спортно-техническата комисия обясняват защо са отказвали и защо вече дават зелена светлина. Според Марин Маринов, и.д. председател на СТК, Платини получава право на картотека на база допълнително споразумение към договора му с клуба. То датира от 3 септември, но е внесено от ЦСКА в БФС едва на 18 октомври.

Досегашните откази на СТК са с мотив, че Платини сключил договора на 31 август, когато клубът имаше забрана за трансфери. На две разглеждания в комисията миналия месец ЦСКА не представя въпросния анекс от 3 септември.

„Защо от ЦСКА внасят документа месец и половина след датата на сключването му, питайте тях – коментира Маринов. - Ние миналата седмица имахме редовно заседание в четвъртък, а те 15 минути преди него са внесли допълнителното споразумение. Не го разгледахме, защото не беше спазена процедура по завеждане на документацията. Сега всичко е наред и Платини може да играе в събота, стига да внесат при нас документите му за катротекиране.”

Като нелегитимен, в последните близо три месеца звездата играеше само в контроли. Вчера вкара два гола за победа с 4:0 в Димитровград. След мача Стойчо Младенов за пореден път заяви, че откакто е треньор на ЦСКА, срещу клуба се води война и в тази връзка не очаква Платини да бъде картотекиран.

След дадената от БФС зелена светлина от ЦСКА дори не публикуваха новината в официалния си сайт, камо ли позиция по обвиненията и заканите за съд. Вместо това клубът назначи нов главен мениджър в лицето на Аспарух Никодимов и двама членове на ново скаутско звено – Стоян Йорданов и откривателят на Димитър Бербатов – Христо Маринчев.