Кои са героите на нашето време?

Най-добрата от всички титли е доброто сърце, твърди Алфред Тенисън

23.10.2015 | 12:34 Редактор: Ирина Георгиева
Кои са героите на нашето време?

"Герой на нашето време е портрет, но не на един човек. Това е портрет, съставен от пороците на цялото ни поколение", пише руският класически автор Лермонтов в предговора на своята повест.

Размил ли се е "героизмът" като понятие в днешно време? В миналото се е считал за готовност да браниш родното. В настоящето се измерва с обществено положение и социален статус. Кои са героите на нашето време? Къде са? Има ли добри примери за подражание, хора, които с постъпките си вдъхновяват останалите? Как се изграждат успешни личности? Съществува ли рецепта, стандарт, формула? Не режисираме ли ние филмът, в който живеем? Това са само част от въпросите, които екипът на предаването Днес зададе на събеседниците си.

"Нямам идоли, но се стремя да се самоуважавам. Човек се учи на това, докато е жив." - споделя Златка Димитрова.

На свой ред Александър Попов, който е зам.- главен редактор на сайта dnes.bg коментира, че добрия пример трябва да започва от семейството.

"За съжаление през последните години изпъква само една опаковка, изпъкват хора, които нямат какво да предложат." - подчерта Попов.

Събеседниците бяха категорични, че медиите са проводникът, който трябва да генерира добри примери.

За психолога Лена Лалчева добър пример може да бъде и кмет на малко населено място, който с малко евросредства прави селото да изглежда като от картичка. Според нея децата учат от това, което им показват родителите, а не от това, което им казват. 

Най-добрата от всички титли е доброто сърце, твърди Алфред Тенисън. Той е вторият най-цитиран писател в Оксфордския речник на цитатите след Уилям Шекспир.

Оказва се, че положителните герои, вдъхновяващите личности, онези с добро сърце са навсякъде около нас. Васил Левски, националният ни отбор по волейбол и велики български актьори са само част от "добрите примери", споделени пред камерата на Bulgaria ON AIR. Кой ни вдъхновява?

Електрически кабел за бас китара спасява 8 души във водния ад в Бургас на 6 срещу 7 септември 2014г. Момчил, Рей и Юри са музиканти по професия и спасители по призвание. Ексклузивно пред Bulgaria ON AIR тримата разказаха своя свидетелски разказ за бедствието.

Преди време се разпали дискусия какво трябва да има върху кориците на тетрадките – съвременните герои и звезди от шоубизнеса, на които децата често искат да приличат или исторически значими личности. В предаването Днес можете да видите и коментар на журналистката Лияна Панделиев.

Любовта на Орлин Павлов към музиката е наследствена, родители му са оперни солисти. Още като ученик започва да се занимава и с театрална дейност. През 2002г. става вокал на група Каффе, с която три години по-късно представя страната ни на Евровизия. Участвал е в два реалити формата. Феновете му го определят като един най-добрите примери за звезда в днешно време – винаги усмихнат и позитивен.

През 2008г. Владимир Путин отиде на гости на Дядо Мраз. През 2013г. влезе в неговата роля. През 2014г. руският президент окончателно детронира белобрадия старец. И не само него. Путин е един от най-влиятелните мъже в света и един от най-силните политици на международната сцена. Да оставим на страна всички онези горещи теми като кризата в Украйна, проекта Южен поток или войната на санкции с ЕС. Руският държавник не е на мушка. Той е на мода. Доказа го и неговия рейтинг. Вчера той удари нов рекорд – 89,9%.

Мобилни телефони, тениски, хотели, университети с лика на Обама. Манията завладя не само САЩ, но и света. От Лондон до Сараево и от Токио до Фрийтаун, японски комедианти, босненски моделиери и продавачи на сувенирен и политически кич заляха планетата с образа на новия американски президент под най-различни форми, а също и с неговите думи "Да, ние можем". Сред предметите, които вече носят образа на Обама, има хартиени кукли, карти за игра, костюми, компютърна игра, сайтове, а и дежурните плакати, значки и пощенски картички. 

Букмейкърите бяха готови да платят 500 000 британски лири на онзи, който познае пола или името на децата на Кейт и Уилям. Кралските бебета инжектираха милиони в икономиката на Острова. Медиен цирк, търговски трик или световна мания е кралската фамилия?

Снимки на полуголия, мускулест нов премиер на Канада Джъстин Трюдо, застанал пред камерата със свити като за бокс юмруци, предизвикаха истински фурор в социалните мрежи. Ден след впечатляващата му изборна победа всички говорят за него. Но не за обещанието му да изтегли изтребителите на страната от ударите срещу ИД или за либералните му възгледи за марихуаната и аборта, а за това колко е секси.

Само преди ден американската телевизионна и риалити звезда Ким Кардашиян отпразнува своя 35 рожден ден. И тази годишнина даде пореден повод на медиите по целия свят да й посветят не една и две публикации. Казват за нея, че не е известна с нищо друго, освен с участията си. Но самата Ким определя себе си като модел и актриса. Малко известен факт е, че Ким е привърженичка на признаването на арменския геноцид и дори пише за това до Барак Обама. Коя е Ким Кардашиян?

Чуйте всичко това в следващото видео: