Дискусия „Открито за ваксините“: Ваксините са свобода и сигурност

27.04.2021 | 10:23
Дискусия „Открито за ваксините“: Ваксините са свобода и сигурност

Процесът на масовата ваксинация срещу Ковид 19 е не само предизвикателство пред здравните власти, но и лакмус, който показа липсата на доверие от страна на обществото в традиционната медицина и авторитетите. За да бъде възстановено то и да вървим към изграждане на масов имунитет, са необходими достъпни аргументи, включване на бизнеса при планиране на бъдещи действия по ваксинационната кампания и общи усилия. Това ще ни помогне да излезем по-подготвени като общество за възможните предизвикателства, които животът ще ни поднесе. Около тази теза се обединиха участниците в публичната дискусия „Открито за ваксините“, която се проведе на 23 април 2021 г. и беше организирана от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.

В дискусията участваха адв. д-р Мария Петрова, специалист по медицинско право; доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България; проф. Орлин Тодоров, психоаналитик и психотерапевт; д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасност на ваксините, ръководител на лабораторията в университета в Берн, Швейцария; д-р Емил Шуманов, анестезиолог, и Огнян Траянов, председател на Българската мрежа. Разговорът модерира Мария Константинова, водеща на сутрешния блок на Bulgaria ON AIR „България сутрин“.

На въпрос къде се корени липсата на доверие във ваксините събеседниците се съгласиха, че причината е сгрешената и дори липсваща комуникация и подкопаването на доверието в авторитетите. Д-р Аспарух Илиев коментира, че доверието към традиционната медицина в страните в Източна Европа е занижено и би могло да се обясни със специфичните обществени процеси след разпадането на социализма. Същевременно всеки гражданин има достъп до големи количества информация, често противоречива и открито невярна. Проф. Орлин Тодоров на свой ред коментира страха от непознатото и поясни, че липсата на доверие се свързва със семейната среда, където доверието към родителите се прехвърля и към света. Д-р Шуманов, анестезиолог, коментира, че единственият начин да бъдат убедени младите хора да се ваксинират е чрез обучение и информация. Той обърна внимание на хуманната страна на лечението и сподели от личен опит, че човешкото отношение към пациентите при контакт с лекаря е ключово за пациентите в ковид отделенията. 

Д-р Аспарух Илиев даде ясни отговори за  безопасността на ваксините на база събраните до момента клинични данни. Според него водещ трябва да е подходът, базиран на риска – ваксинация с минимални странични ефекти или по-висок риск от тежко протичане на заболяването. Той разясни, че ефективност от 80% означава, че 80% от ваксинираните няма да проявят симптоми, а 20% ще проявят лека симптоматика, но без тежки усложнения. В отговор на въпрос относно ваксинацията при младите жени, той успокои, че ваксината не води до стерилитет, а при бременните - тъй като са изложени на по-голям риск от тежко протичане на болестта, препоръча поставяне на ваксина в шестия месец от бременността, и допълни, че ваксината ще изгради имунитет у детето.

Адв. д-р Мария Петрова подчерта правото на индивидуален избор за ваксинация, като ролята на експертите е да убедят обществото с достъпни аргументи в ползата от ваксините. Напредъкът на човечеството, според нея, се дължи на науката, а на развитието на медицината дължим възможността да сме здрави и да живеем пълноценно. Бе поставена и актуалната тема за създаването на ваксинационния сертификат за международно придвижване. Адв. Петрова уточни, че предложението на Европейската комисия е за унифициран документ с QR код за сканиране, който да дава информация в 3 посоки - дали сме ваксинирани, дали имаме изграден имунитет (наличие на антитела) или резултат от PCR тест, като целта е да се избегнат документни манипулации.

Огнян Траянов се спря на ролята на ваксинацията за възстановяването на икономиката и социално-икономическия живот и акцентира върху ролята на бизнеса за справянето с кризата, устойчивостта и бъдещето на обществото. “Кризата е невероятен шанс за бизнеса да оправдае доверието на обществото, като се погрижи за здравето и благополучието на своите служители. По този начин той оказва въздействие върху цялата верига на доставки, от там и внася една необходима стабилност, сигурност в цялото общество.” В заключение той обобщи, че въпреки всички трудности, фирмите се адаптираха, справиха се в безпрецедентна ситуация, показаха солидарност и се превърнаха в пилон на нормалността.

Доц. Околийски от българското представителство на СЗО изказа хипотеза за настъпващ феномен “презентеизъм”, или физическо присъствие на работното място без ефективност в следствие на Ковид и нуждата от лидерство на бизнеса в грижата за служителите. Според него се изискват усилия от страна на държавата и на бизнеса да бъдат адресирани проблемите от близкото бъдеще по пътя на психично-здравна подкрепа, добро лидерство и личен пример. Той бе категоричен, че планът за възстановяване на правителството трябва да включва подобни елементи и да ни подготви за бъдещи подобни кризи.

За финал проф. Огнян Тодоров коментира, че ваксините ни връщат към нещо изконно човешко - от дистанцията към близостта и от абсолютната отвореност към неизвестното, страшното и смъртта към сигурността. От психологическа гледна точка, през ваксинацията ще получим шанс да се върнем към дълбоко заложени в човека потребности от близост и взаимодействие с другите. Д-р Илиев отправи позитивното послание, че след преживяното излизаме по-богати. “Това, което в Европа пропуснахме за разлика от източните шампиони Тайван и Южна Корея, е да оценим ролята на бизнеса в подпомагането на държавата. Включването на бизнеса при планиране на бъдещи действия ще ни помогне да се справим с кризата и ще ни даде изключителна гъвкавост”, какъвто е примера на компании в Западна Европа.

Участниците се обединиха около идеята, че като общество трябва да направим всичко възможно да излезем по-подготвени и мъдри, за да се справим с бъдещи здравни и други предизвикателства, които животът ще ни поднесе. В завършек на дискусията те пожелаха “да останем здрави заедно”.

Дискусията „Открито за ваксините“ е част от кампанията „Здрави заедно“ на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Тя ще предоставя на партньорите и служителите на компаниите-членове достоверна информация от компетентни източници и възможност за участие в дискусии по ключови въпроси, свързани с опазването на здравето, въз основа на които бизнесът да управлява своята дейност в условията на Covid-19.

Медиен партньор на кампанията „Здрави заедно“ са Bulgaria ON AIR, Dnes.bg  и Puls.bg.

Запис от дискусията може да видите тук: https://www.youtube.com/watch?v=s2HxKEIdkro