Начало на инициативата #beatEwaste поставя Българската мрежа на Глобалния договор на ООН

Между 15 септември и 15 октомври служители на присъединилите се компании участват в първата акция по събиране на непотребни електрически или електронни уреди в офиса

17.09.2020 | 16:58
Начало на инициативата #beatEwaste поставя Българската мрежа на Глобалния договор на ООН

Намаляване замърсяването на околната среда е сред централните теми през последните години както в глобален, така и в национален мащаб. Високите нива на потребление на електроуреди и устройва, в съчетание с ниските нива на рециклиране причиняват сериозна вреда на природата.

Статистиката сочи, че годишно в света се изхвърлят повече от 50 милиона тона техника, а само 12,5% се рециклира правилно. Този проблем стана причина през 2020 г. Българската мрежа на Глобалния договор на ООН да постави акцент върху отговорното рециклиране на електронни отпадъци като част от колективната програма „Отговорният избор“. С инициативата #beatEwaste Мрежата цели да реализира вътрешна кампания за служителите на отговорните компании за интелигентно рециклиране на e-отпадъци.

Партньори на инициативата са „Екологика“ (национален лидер в рециклиране на електрическо и електронно оборудване) и БАИТ (Българска асоциация по информационни технологии). Сред компаниите, които вече провеждат своите акции по правилно събиране на е-отпадъци се нареждат „Cetin България“, „Нестле България“ АД, „Овергаз“, „Софарма“, „Теленор България“ ЕАД, „ТехноЛогика“ ЕАД, ,,Филип Морис България” ЕООД, „Фесто Производство“ ЕООД, „Хаос Груп“ и „Юнимастърс Лоджистикс“. 

Техните служители ще могат да се освободят от непотребни уреди в офисите на своите работодатели без струпване на хора. Изхвърлени, извозени и преработени по правилния начин, малките електроуреди ще бъдат съживени или материалите, от които са направени, ще влязат в повторна употреба на друго производство.