Как да си поискаме по-висока заплата?

Бъдете подготвени за отказ

17.01.2015 | 17:24 Редактор: Ирина Георгиева
Как да си поискаме по-висока заплата?

Повечето служители не искат увеличение на заплатата си, защото се притесняват от отказ, пишат от Business Insider.

"Хората се страхуват от това, че работодателят им може да ги погледне под друг ъгъл, а именно да ги помисли за прекалено алчни или че молят за повишение твърде рано." - коментира Адам Охщайн, основател и главен изпълнителен директор на Stratex Partners, компания доставчик на HR услуги и софтуер в Чикаго.

Експертът допълва, че голяма част от служителите изпускат по-високите заплати, защото са твърде изплашени, за да попитат за сумата, която заслужават.

От Business Insider съветват как да поискате по-високо възнаграждение.

1. Не очаквайте увеличение на парите си, ако не сте го заслужили

Охщайн заявява, че най-голямата грешка на един служител е да поиска увеличение, защото е от дълго време в компанията. Нужно е да имате силни аргументи, защо заслужавате повече пари, съветва още той.

2. Бъдете подготвени

Служителите трябва да са подготвени с конкретни доказателства защо заслужават повишението. Нужно е аргументирано да обяснят с какво са допринесли за увеличението на приходите на фирмата и как са намалили разходите й, коментира Охщайн. Ключът е на срещата да се донесе доказателсво.

"Работниците трябва да обяснят за какво са били наети и какво са направили след това - да покажат постиженията си." - коментира Охщайн.

3. Обяснете с какво сте допринесли за компанията в нефинансов план

Ако не сте допринесли за намаляване на разходите в компанията, то обяснете как сте допринесли за фирмената култура. Нужно е да сте готови да отговорите на всичките въпроси на управителя.

4. Опознайте пазара

Ако сте уверени, че сте изградили силен аргумент, е нужно да бъдете и реалисти за сумата, която искате.

"Това означава да проучите пазара и да видите, колко взимат и другите професионалисти в областта. Има много сайтове, които могат да ви помогнат да изчислите заплатата си." - обяснява Охщайн.

5. Не обсъждайте намеренията си с колеги

Служителите не трябва да се питат кой колко получава, какво всеки прави за компанията и кога за последно са получили повишение, смята Охщайн.

"Точно аргументът, който не трябва да се използвате е, че ваш колега е получил повишение, което и вие заслужавате." - подчертава Охщайн.

6. Изберете точния момент 

Никога не молете за увеличение на заплатата след добър (или особено след лош) проект.

"Ако поискате увеличение на заплатата си точно, когато успешно приключи даден проект, работодателят може да си помисли, че сте били мотивирани от потенциалното парично възнаграждение, а не сте просто един трудолюбив служител." - обясни Охщайн.

Нужно е да изчакате месец - два след голямо постижение, но така че то още да е прясно в съзнанието на управителя.

8. Нужно е да разберете дали компанията, в която работите може да си позволи да ви вдигне заплатата 

Не бива да молите мениджъра си за увеличение, ако компанията преминава през труден период, независимо дали сте имали лична победа или не.

"От друга страна е добре да поискате повишение на заплатата си, ако разберете, че компанията ви търси да наеме нови служители. Тогава е хубаво да обясните, че искате да поемате повече отговорности." - коментира Охщайн.

8. Аргументите за повишение не трябва да са свързани пряко с вас

Когато питате за повишение, избягвайте да го свързвате с вас, както и да използвате думите "аз" и "мен".

"Трябва да свържете индивидуалната си работа с общите цели на компанията и какво правите директно, за да им влияете." - обяснява Охщайн.

9. Бъдете готови да чуете "НЕ"

Нужно е да се подготвите и за отрицателен отговор. Тогава трябва да попитате как можете да получите повишение през следващите три, шест или девет месеца.