Как да спестим време, пари и енергия?

Управлявайте използването на електроенергия у дома и си гответе

07.12.2014 | 14:48 Редактор: Ирина Георгиева
Как да спестим време, пари и енергия?

Животът е напрегнат, изпълнен със задачи, срещи, трафик и всичко останало, което изсмуква не само ценни моменти от деня, а и пари от портфейла. Променете ежедневието си, така че да не губите ценни минути, съветват от Business Insider. Ако правилно организирате деня си, можете и да спестите малко малко пари. Вижте няколко лесни начина как да спестявате:

1. Сами приготвяйте кафето си

Спестете време и пари, като спрете да чакате на опашката за кафе всеки ден и започнете сами да си го приготвяте. Средното време за чакане е около 3 минути - може да не ви изглежда много, но това време може се добави към останалото, което можете да спестите. 

2. Управлявайте използването на електроенергия

Случвало ли ви си е да заминете за работа и да се сетите, че сте забравили някой електроуред включен? Такива ситуации обаче са загуба на време и пари - време, ако се върнете и изключите уреда, а пари, ако не го направите. Инвестирайте в няколко умни щепсели, които показват колко електроенергия използвате, а най-добрата част е, че вече има такива, които можем да включваме/изключваме от смартфоните си.

3. Автоматизирайте дома си

И говорейки за интелигентен дом, собствениците на жилища могат да се радват и на WEMO - предмет, който става а домашна автоматизация. Вземете няколко (струва между 100 лева и 120 лева) и ще спестите много пари. Тези приспособления позволяват да се контролира безжично чрез телефона - телевизор, климатик, лампа, печка, кафемашина. Може и да ги настроите на "изгрев и залез" за яркостта на осветлението ви.

4. Планирайте гардероба си

Направете 20-минутна среща с гардероба си в неделя следобед и изберете дрехите си за седмицата. Уверете се, че всичко е изпрано, а след това добавете останалите необходими неща - колани, бижута, обувки - така че да ви е лесно през седмицата само да дръпнете всичко без да се налага да мислите за това.

Отделете дрехите, които не ви стават и ги дарете, подарете или продайте онлайн. Сутрин ще спестите време, а можете да си направите и допълнително пари.

5. Шпионирайте домашния си любимец

Вместо да използвате обедната си почивка, за да се прибирате и да проверявате дали кучето не е нахапало новия диван, то просто купете уред, с който да шпионирате косматия приятел. Тогава ще спестите време, газ и червени точки от шефа.

6. Настройте часовника си напред

Ако сте от хората, които винаги закъсняват, то единственото решение на проблема е да завъртите стрелките напред. 

7. Пропуснете душа

Ако косата ви не е "супер мазна" или "разчорлена", значи спокойно можете да пропуснете сутрешния душ и само да нанесете сух шампоан. По точи начин пестите не само допълнително време, а и съхранявате вода.

8. Направете си бърза закуска

Едно от най-важните хранения за деня е закуската. Така че да грабнете само банани и да изхвърчите от вас не е най-добрата идея. Вместо това можете да си направите някакъв сандвич или кифлички, преди да започне натоварената седмица. По този начин ще спестите пари, а и ще ядете домашно приготвена храна.

9.Обаждане вместо съобщение

Разбира се за много хора е много по-лесно да напишат sms. Той обаче в действителност отнема повече време. В днешно време дори можете и да се възползвате от безплатни обаждания чрез Viber, Facebook и Skype.

10. Фиксирайте срокове

Определете точно колко време да отделите на някоя задача или задължение. Ако се забавите, то не сте достатъчно продуктивни.

11. Направете списък

Чрез списъци можете да спестите доста време в хранителните магазини, а и излишни разходи - от закупуването на ненужни стоки. Съхранявайте правилно храната си, за да издържа по-дълго време.

12. Почиствайте

Отървете се от файлове, снимки или остарели документи, които задръстват работата и пространството ви. По този начин ще прекарвате по-малко време да се ровите сред излишни неща и ще използвате по-ефективно време си - това може да доведе и до повишение.

13. Бъдете активни

Само по 20 минути кардио на ден ще поддържат здравето ви, а по този начин ще намалеят и посещенията при лекаря ви. В интернет можете да намерите хиляди бързи и лесни тренировки подходящи за всеки ден и за навсякъде.

14. Създайте си бележки за напомняния

Спрете да забравяте важни неща като си създавате бележки с напомняния към календара си. В тях можете да включите и напомняния за рождени дни, така че да не ви се налага да купувате скъпи подаръци в последния момент.

15. Купувайте продукти в насипно състояние

Дори и да не сте фен на големите вериги от супермаркети, наистина можете да спестите много пари, ако купувате продукти в насипно състояние.

16. Гответе

Не е нужно да сте кулинарен специалист, за да си приготвяте сам вечерята. Това не само ще спести пари, а и ще се храните здравословно. 

17. Записвайте предаванията си

Ако записвате любимото си шоу/предаване/ сериал, то не само, че ще можете да го гледате по всяко време, а и ще можете да превъртате рекламите.

18. Намерете най-добрия маршрут до работата ви

Проверете в колко часа идва най-удобният за вас автобус и също така дали се движи по най-ефикасният маршрут за вас. По този начин можете да спестите много време в чакане по спирките и от пътуване.

19. Изключете мобилния си телефон

Изключете мобилния си телефон, когато сте се фокусирали върху работата си - или особено през нощта. 

20. Сортирайте прането си

Ако сортирате прането си ще успеете да избегнете боядисването на дрехите. Отделете време, за да измерите и колко точно прах за пране е необходим за прането ви.