Превърнете хобито си в бизнес

Не инвестирайте много пари в началото - започнете да продавате и тествайте пазара

06.12.2014 | 15:47 Редактор: Ирина Георгиева
Превърнете хобито си в бизнес

За Алис Бароу и Том Грийн, започването на собствен бизнес, е било следващата естествена стъпка, разказват от BBC. Двойката започва семейния си бизнес - да прави свещи - като второстепенна работа. Те смесват различни цветове, аромати и восъци у дома, а след това продават готовите свещи в свободното си време. 

Това е хоби, а също така носи странични доходи, споделят те. Луксозните свещи на стойност около 35 паунда всяка се продавали добре, което поставя Алис и Том пред дилемата на всеки предприемач:

Дали да не превърнат хобито си в тяхна работа?

"Започнахме преди 3 или 4 години от кухненската ни маса и бързо разбрахме, че имаме продукт, с който можем да превземем пазара." - казва Алис.

"И така решихме буквално да отидем на пазара - на една сергия в Лондон, където направихме наистина много и лоялни клиенти. Това наистина ни убеди, че можем да създадем луксозен продукт. Ето така започнахме." - спомня си Алис.

Днес, компанията им Wick and Tallow, процъфтява.

Малка бизнес инициатива. Съвети за стартиране на успешен бизнес.

Бизнес експертите Тина Ричи и Саймън Девъншир дават следните съвети на всички бъдещи предприемачи:


Идентифицирайте проблема и намерете начин как да го разрешите
Измислете име, лого и купете уебсайт с това име
Разберете дали имате право на субсидии или заеми от държавата
Не инвестирайте твърде много още в самото начало - започнете да продавате и тествайте пазара


"Можете да отидете до местната община да поискате съвет или просто да попитате, дали имате право на някакви безвъзмездни средства или заем за това, че стартирате бизнес. Това обаче го направете след като вече имате идея и бизнес план на начинанието си." - съветва Тина Ричи.

Голямото предизвикателство за голяма част от предприемачите е превръщането на идеята в бизнес план. Това е моментът, в който дори и опитни бизнесмени търсят помощ. Не се притеснявайте да потърсите подкрепа от консултанти и по този начин да превърнете хобито си в успешен бизнес.