Британска фотографка провокира 54 женени мъже за 9 месеца

Проектът има за цел да свали "романтичната и фантастична" представа за изневярата и сладостта от тайните срещи далеч от половинката

19.10.2015 | 16:04 Редактор: Ирина Георгиева
Британска фотографка провокира 54 женени мъже за 9 месеца

Документалният фотограф Наташа Каруана и лектор в специалност "Фотография" към Университета за кретивни изкуства във Фарнхам, Великобритания прави впечатляващ арт експеримент с "Жененият мъж". Фотографката се среща с 54 мъже в рамките на 9 месеца. Уговарянето на срещите става чрез различни сайтове за запознанства и Наташа се среща с женените мъже над 80 пъти на различни места в Лондон. "Прелюбодейците" не знаят, че тя снима и документира времето си с тях. 

Проектът "Жененият мъж" на Каруана излиза във Великобритания като сборник от фотографии. Лицата на мъжете не се виждат, те остават извън фокуса или са затъмнени. Вижда се само ръка в синя риза, ръка без халка, телефон.

Арт проектът на Наташа Каруана има за цел да свали "романтичната и фантастична" представа за изневярата и сладостта от тайните срещи далеч от половинката. Чрез фотографиите си Наташа показва реалността зад аферите – евтини места за среща, полупразни чаши бира, мръсни плотове и банална ситуация.

"Мъжете седяха срещу мен и не подозираха,че аз съм човек на изкуството, който всъщност работи по проект за изневярата и етиката в отношенията между хората. Може да се каже, че аз ги мамех, докато те мамеха съпругите си. Играеха се две роли." - споделя Наташа Каруана. 

Идеята за този проект хрумнал на Наташа докато чака пред зъболекарския кабинет. Четейки едно списание тя попада на история за жена, чиято работа е да бъде любовница на женени мъже. В статията се представяло и сайт, в който се предлагат подобни услуги за женени мъже – "афера на един клик разстояние". В подобен сайт Наташа започва да уговаря срещите за своя арт проект.

"В един момент загубих представа дали това е проект, защото започнах да градя нещо като отношения с тези мъже. Имах случай, когато на трета среща мъжът ме сграбчи и понечи да ме целуне, но аз не исках физически контакт. Той тогава каза, че не плаща 250 паунда на месец, за да има само профил в сайта. Тогава реших да се срещам с тези мъже само веднъж." - споделя Наташа. 

Най-изненадващо за Карауна е това, че на срещите мъжете говорят основно за техните съпруги.

"В повечето случаи се чувствах като брачен консултант." - обяснява Наташа.

Фотографката споделя, че преди да започне проектът тя възприема изневярата като чисто сексуален акт. Впоследствие обаче разбира, че за повечето мъже изневерите са емоционално преживяване и нещото, което ги тласка в тази посока са самотата и скуката.

"Учуди ме фактът, че според тях основната връзка в семейството им е между майката и детето, а те се чувстват като резервна част."- пояснява Наташа.

Изводът, който Наташа прави, е че комуникацията между една двойка е най-съществената част за стабилни взаимоотношения. 

Веднага след "Жененият мъж” Каруана се насочва към друг интересен проект. Тя издирва женени двойки, които са преживели и превъзмогнали изневярата и са останали заедно.

Повече за проектите на Наташа Каруана може да видите в нейния личен сайт - http://www.natashacaruana.com/, както и да научите повече за Университета за креативни изкуства във Фарнхам, Великобритания и курса на Наташа по фотография - http://www.uca.ac.uk/ .