Затвориха хематологията в Бургас, търсят спешно специалист

Кандидати за мястото все още няма

20.01.2020 | 21:00 Редактор: Искра Ангелова

Най-голямата болница в Бургас може да остане без отделение по "Вътрешни болести и клинична хематология", ако не намери лекар, който да го оглави. 

Заради липсата на хематолог на щат, пациентите на държавната болница в Бургас се налага да пътуват за животоподдържащи процедури до Варна. Лечебното заведение търси специалист повече от месец, след като в началото на декември дългогодишният началник на отделението почина. Кандидати за мястото му обаче все още няма.

"Лошото е, че сме областен град с толкова много болници. Срам ме е да кажа, че съм от Бургас – град с над 10 болници и без хематолог – нито за възрастни, нито за деца", каза пациентка.

Към момента ръководството на държавната болница в Бургас поддържа основните дейности на хематологичното отделение. Има обаче реален риск то да бъде напълно затворено, ако не се намери специалист преди подписването на договора за изпълнение на дейностите със Здравната каса в края на януари.

"Няма как да намерим специалисти. Обърнахме се за помощ и към клиниките по клинична хематология в Стара Загора, Варна, но и там нямат колеги, които могат да командироват при нас", сподели Изпълнителният директор на УМБАЛ – Бургас, д-р Бойко Миразичйски.

Кметът на Бургас - Димитър Николов, е провел спешен разговор с управителя на Националната здравно-осигурителна каса - д-р Дечо Дечев заради ситуацията. Обсъдили са необходимостта от незабавно назначаване на специалист на допълнителен трудов договор в лечебното заведение.

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК